Annons

Danmark förbereder liberaliserat apoteksväsende

Den danska regeringen har planer på att liberalisera det danska apoteksväsendet. Apotekarföreningen är kritisk till förslaget.

19 jan 2011, kl 17:04
0

Annons

I ett program för ökad tillväxt och konkurrens i Danmark är ett av förslagen att öka den som regeringen anser, alltför begränsade konkurrensen inom apoteksväsendet. Skälet till den bristande konkurrensen är enligt regeringens analys en alltför omfattande lagstiftning på området. I Danmark är det till exempel enbart farmacevter som kan äga apotek, något regeringen vill avskaffa.

Att avreglera
ägarskapet vill vare sig den danska Apotekarföreningen eller den fackliga organisationen. Att tillåta kapitalfonder och andra att etablera sig som ägare kommer att fjärma apoteksväsendet från Hälso- och sjukvården, anser kritikerna.

Idag har
apoteken i Danmark ett kompensationssystem som innebär att apotek på mindre orter kompenseras ur en av alla apotek upprättad gemensam fond. Det systemet skulle upphöra vid en liberalisering och kommer i sin tur att innebära att många mindre apotek i glesbygd kommer att stängas, varnar Apoteksföreningen.
Regeringen pekar å sin sida på erfarenheter från andra länder där receptbelagda läkemedel kan distribueras på andra sätt än via ett fysiskt apotek, till exempel via apoteksombud och postförsändelser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng