Annons
Novavax ansöker om godkännande i EU
Vaccintillverkning. Foto: Istock

Novavax ansöker om godkännande i EU

Covid-19-vaccinet från Novavax kan bli EU:s femte godkända och det första proteinbaserade.

18 nov 2021, kl 08:54
0

Annons

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har börjat utvärdera en ansökan om villkorat marknadsgodkännande av covid-19-vaccinet från Novavax, ett amerikanskt bioteknikföretag. Om vaccinet blir godkänt kommer det att få varumärkesnamnet Nuvaxovid.

Annan teknologi i covid-19-vaccinet från Novavax

EMA meddelar att granskningen sker med ett accelererat förfarande. Därför kan beslutet komma inom några veckor. Detta är möjligt tack vare att myndigheten redan har granskat mycket av de data som finns om vacciner under en löpande granskning, ”rolling review”.

Om vaccinet blir godkänt innebär det en förnyelse av EU-ländernas verktygslåda i arbetet mot pandemin. Detta eftersom covid-19-vaccinet från Novavax bygger på en annan teknologi än de hittills EU-godkända covid-19-vaccinerna.

Hittills har EU gett villkorat godkännande till två mRNA-vacciner (från Pfizer/Biontech respektive Moderna) och två vektorbaserade vacciner (från Astrazeneca respektive Janssen).

Proteinbaserat vaccin

Men covid-19-vaccinet från Novavax är i stället proteinbaserat. Det innehåller små proteinpartiklar från en laboratorieodlad version av spikeproteinet på covid-19-virusets yta. Dessutom innehåller det en speciell typ av adjuvans, ett ämne som aktiverar immunförsvaret och förstärker dess svar på vaccinet. Det är forskare i Uppsala som har tagit fram den adjuvansteknik som används.

Vaccinet ges i två doser med tre veckors mellanrum. Det kan förvaras i kylskåpstemperatur (2-8 grader Celsius).

Sverige anslöt sig i augusti till EU:s förköpsavtal med Novavax. För svensk del säkrar avtalet leverans av upp till 2,2 miljoner doser under 2022 och 2023. Syftet med att ansluta Sverige till avtalet var att få tillgång till ett komplement till mRNA-vaccinerna med en annorlunda teknologi.