Cervarix får ändrad produkttext

Glaxosmithkline har fått igenom en förändring i produktresumén inom
EU för sitt vaccin Cervarix mot humant papillomvirus, HPV. Förutom de
tidigare typerna av HPV 16 och 18 erkänns nu vaccinet även ha effekt mot
typerna 31, 33 och 45.

27 aug 2010, kl 12:41
0

Det finns runt 200 humana papillomvirus, HPV, varav ett antal kan ge en bestående infektion i livmoderhalsen som på lång sikt kan leda till cancer. Tidigare angavs att Cervarix endast har effekt mot HPV-typerna 16 och 18, som är de två viktigaste och orsakar cirka 70 procent av all livmoderhalscancer.

Efter nya studier kan nu Glaxosmithkline, GSK, visa att vaccinet även har effekt mot typerna 31, 33 och 45 vilket ökar vaccinets skyddseffekt eftersom de fem typerna tillsammans orsakar 80 procent av all livmoderhalscancer. Vaccinets effekt mot de olika HPV-typerna är dock varierande, uppger företaget.

Artikeln är uppdaterad. En tidigare version innehöll felaktigt påståendet att den ändrade produkttexten kan påverka upphandlingen av HPV-vaccin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng