Annons
CBD-oljor förbjuds av Läkemedelsverket
CBD-olja, också beskriven som cannabisolja, ska betraktas som narkotika. Det är konsekvensen av en prejudicerande dom i Högsta domstolen.

CBD-oljor förbjuds av Läkemedelsverket

Produkter som innehåller cannabidiol är läkemedel. Det slår Läkemedelsverket fast efter att utrett flera ärenden.

4 apr 2018, kl 12:39
0

Annons

Därmed har Läkemedelsverket beslutat att det är läkemedelslagstiftningen som ska gälla för dessa produkter. Företagen inte har gjort några ansökningar om att godkännas som läkemedel, då de har menat att de ska betraktas som livsmedel eftersom halterna av cannabidiol är så låga att de inte kan ha någon farmakologisk effekt.

Marknadsföringen av produkterna och produkternas logotyper ger dock en annan bild, där till exempel orden Med Can (medicinsk cannabis) har funnits med. På bolagens hemsidor finns uppgifter om att produkterna kan antas förhindra eller behandla en rad sjukdomar. Läkemedelsverkets förbud gäller omedelbart och meddelas företagen idag onsdag.

– Företagen har tre veckor på sig att överklaga, säger Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket. De kan också begära inhibition, vilket innebär att Förvaltningsrätten tar ställning till om förbuden ska gälla under överklagandetiden eller inte.

De tre företagen som får sina produkter förbjudna är Nordic Med Can, NirVara Sweden och Curious Oak, alla aktiebolag. Vitena om förbuden överträds ligger på mellan 70 000 och 175 000 kronor.

Det var i oktober förra året som Läkemedelsverket kontaktade ett antal försäljare av produkter med CBD-olja med information om att deras produkter klassades som läkemedel och att de saknade tillstånd, något som Läkemedelsvärlden.se skrivit om tidigare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng