Annons

Brittiska Boots stor arbetsgivare för första kullen apotekare från Göteborg

Nu tar de första Göteborgs-apotekarna examen. Den svenska arbetsmarknaden för apotekare är tuff, tycker studenterna. Men några har nappat på erbjudanden från norska och brittiska arbetsgivare.

14 jun 2005, kl 18:45
0

Trots att landets apotekarutbildningar i grunden liknar varandra finns det skillnader.
 ? I Göteborg ligger fokus mer på biovetenskap än på kemi. Det finns till exempel ingen farmakoterapikurs, utan studenterna har istället ett stort block på 50 poäng i integrativ biomedicin med farmakologisk inriktning, säger Tove Jörgensen som är universitetslektor och kursansvarig under sista terminen.
Lisa Elmgren gör de sista veckorna på sin praktik på Apoteket Ekorren i Göteborg. Att hon valde Göteborg var framförallt av geografiska skäl.
? Jag ville bli apotekare, och det var praktiskt att ha utbildningen nära. Sedan var det bra att utbildningen var mer kliniskt inriktad.
Vad som händer efter sommaren är ännu inte klart.
? Jag vill få ett jobb, helst inom klinisk farmaci, till exempel på vårdcentralsapoteket i Varberg.


Flest jobb utomlands
Att vara en integrerad del i vården, som farmaceut i vårdteamet är drömjobbet för flera av studenterna. Men av de 40 Göteborgsapotekarna som går ut i sommar har majoriteten inte fått jobb ännu. Några nappade när brittiska Boots var på turné och rekryterade apotekare i Sverige.
? Det är väl fem, sex stycken som har sökt till England, men de hade som krav att man skulle stanna i två år. Sen är det några som ska till Norge, och en till Kanada.
Många hoppas också på att arbetsmarknaden ljusnar i augusti när Apoteket ska häva sitt anställningsstopp.
I Göteborg finns ingen motsvarighet till Farmacevtiska studentkåren, där studenter från de olika farmaceutiska utbildningarna kan mötas och skapa nätverk för framtiden. Apotekarna tillhör tillsammans med studenterna på det biovetenskapliga läkemedelsprogrammet Medicinska föreningen och får nätverka med läkarstudenterna, medan receptarierna får hänga med naturvetarna som tillhör en annan studentkår.
? Det hade varit roligt att få träffa andra och få förebilder i sin yrkesroll. Yngre kurser har mer kontakt och utbyte med Uppsala, men vi har haft fullt upp med att vara först, säger Lisa Elmgren.