Bristande insyn lägger krokben för omregleringen

Bristande insyn lägger krokben för omregleringen

Det har varit mycket hemlighetsmakeri och oklara besked kring samarbetet mellan Apoteket och storföretaget Medco. Något som försvårar apoteksmarknadsutredaren Lars Rejes arbete.

16 okt 2007, kl 16:28
0

Samtidigt som Lars Reje arbetar med att ta fram en plan för hur apoteksmarknaden ska omregleras har Apoteket haft planer på ett samarbete med den amerikanska läkemedelsdistributören Medco, vilket har uppmärksammats i media och kritiserats av både Farmacevtförbundet och Konkurrensverket. De anser att ett eventuellt samarbete mellan Medco och Apoteket försvårar för nya aktörer som vill in på marknaden.
I förra veckan beslutades att frågan ska avgöras av Apotekets ägare, staten.

Men ovissheten och bristen på insyn är fortfarande ett problem, anser regeringens apoteksmarknadsutredare Lars Reje.
Lars Reje ska senast den 31 december för regeringen presentera ett förslag på hur omregleringen av apoteksmarknaden ska ske. Utan vetskap om hur Apoteket kommer att agera blir det svårt att göra det på ett optimalt sätt.
? Jag har inte tillräckligt mycket information om affären mellan Medco och Apoteket och det är uppenbarligen fler som lider av den bristen, säger Lars Reje till Läkemedelsvärlden.

Han anser att Apoteket agerar väl snabbt.
? Apoteket vet ännu inte förutsättningarna i samband med omregleringen. Jag är ju inte klar med mitt förslag, säger Lars Reje.
Lars Reje har tidigare sagt till Läkemedelsvärlden att han vill ha en marknad där både små och stora aktörer ryms. Ett eventuellt samarbete mellan Apoteket och Medco kan motverka det då det statliga företaget kan få en dominerande ställning som försvårar för privata apotek att konkurrera på lika villkor.

Tidsplanen som Lars Reje arbetar efter är snäv. I slutet av december ska han presentera huvudbetänkandet och den 1 april ska uppdraget slutredovisas. Till Läkemedelsvärlden säger Lars Reje att han räknar med att presentera sina förslag på avtalad tid.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng