Framsteg i malariabekämpningen

Den ständiga kampen mot malaria i världen börjar ge resultat. En rapport från Unicef visar att allt fler får tillgång till malariamediciner och skyddande myggnät.

17 okt 2007, kl 12:00
0

Det är framförallt fler skyddande insektsnät med gift som gett den största effekten på minskad dödlighet i malaria. Men även ökad tillgång på fungerande malarialäkemedel. Förbättringarna är tydligast i länder söder om Sahara enligt rapporten ?Malaria and Children? som publiceras av Unicef.

Det är sedan länge ett problem att äldre malarialäkemedel har slutat fungera, men sedan 2003 har artemisininbaserade kombinationsterapi (ACT)blivit norm i hälso- och sjukvårdsprogram runt om i världen. Och enligt rapporten får nu 34 procent av barnen med malariafeber i länderna söder om Sahara läkemedel, även om inte alla får de bäst fungerande.
? Det är fortfarande en minoritet av barnen som får de allra bästa läkemedlen. Men med starkt stöd från internationella donatorer och tack vare att priset på ACT börjar minska, så tror jag att många länder nu känner sig trygga med att det här kommer att bli en hållbar strategi för behandling av malaria i framtiden, säger Peter Salama, chef för hälsoenheten på UNICEF i ett utlåtande.  

Enligt rapporten har den internationella ekonomiska satsningen på sjukvårdsprogram i länder med malariaepidemier tiofaldigats under det senaste decenniet.  

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng