Bra rådgivning på danska apotek

Forbrugerstyrelsen, en dansk motsvarighet till Konsumentverket, har testat rådgivningen kunder som köper receptfria läkemedel får på apoteket. Slutsatsen är att den generellt är bra, men apoteken får kritik för rådgivningen till gravida.

19 nov 2008, kl 19:36
0

Forbrugerstyrelsen lät falska kunder köpa Lamisil, (mot svampinfektioner) till vuxna, Zymelin (t.ex. under namnet Nasoferm i Sverige) mot nästäppa till barn, Glukosamin mot gikt och Ipren till gravida på 51 apotek.

Apoteken gav generellt bra rådgivning; farmacevterna frågade vem som skulle använda läkemedlet, om kunden visste vad den ska användas för och hur den skulle doseras. De informerade också om risker, doseringar och behandlingsperiod.

Sämst betyg får apoteken för sin rådgivning om Ipren till gravida. Beröm får de apotek som frågade om den som skulle ha läkemedlet var gravid och då avrådde från köpet. Men av de 51 apoteken gav tio ingen rådgivning alls och fem nästan ingen alls. Sex kunder fick upplysningen att det inte var något problem att som gravid använda ibuprofen, åtta fick rådet att också söka läkare för sin smärta.

Sedan 2001 kan danskarna köpa bland annat de här läkemedlen i detaljhandeln, men de flesta köper fortfarande varorna på apotek.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng