Bra behandlingsresultat trots dålig följsamhet

Trots att bara drygt 60 procent av de som får hiv-behandling följer ordinationen tillfredställande är behandlingsresultaten mycket goda. Det visar apotekaren Björn Södergård i sin avhandling Adherence and Readiness to Antiretroviral Treatment.

5 dec 2006, kl 13:53
0

Annons

Av 946 slumpvis utvalda hivinfekterade patienter i Sverige var det 63 procent som följde sin ordination tillfredställande.

Studien, som gjordes 2004, ingår i den avhandling, Adherence and Readiness to Antretrovial Treatment, som apotekaren Björn Södergård disputerar på imorgon vid Uppsala Universitet.

Men trots att följsamheten kan förefalla relativt låg är behandlingsresultaten mycket bra, påpekar han.

– På Huddinge sjukhus har till exempel 88 procent av patienterna så bra behandlingsresultat att man inte kan detektera virus i blodet. Det är det bästa resultatet i ett internationellt perspektiv med en oselekterad patientgrupp.

– Det kan betyda att den definition vi haft på tillfredställande följsamhet är lite för sträng, man behöver inte ha så hög följsamhet som vi trott för att få bra behandlingsresultat.

Det som kan förbättras ytterligare är, menar Björn Södergård, att fokusera mer på när behandlingen ska påbörjas.

– Den första behandlingen är alltid viktigast på grund av att man annars kan få resistens. Därför är det väldigt viktigt att sätta in den vid rätt tidpunkt. Med en svår behandling som det här är måste patienten vara redo.

Eftersom det är en sjukdom som utvecklas relativt långsamt är det inte nödvändigt att initiera behandling när patienten diagnostiseras.

– Man kan vänta in patienten, men som sköterska eller läkare kan det vara svårt att förutsäga hur följsam patienten kommer att vara.

Ett par olika studier av tekniker för att mäta hur redo patienten är att påbörja behandlingen pågår nu.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng