Ökat stöd för tidig behandling med rosiglitazon

Den så kallade ADOPT-studien, vars utfall publiceras i veckans nummer av New England Journal of Medicine, visar att rosiglitazon förebygger försämrad glukoskontroll bättre än dagens förstahandsmedel metformin vid nydebuterad typ 2-diabetes.

5 dec 2006, kl 13:48
0

Enligt studien förlänger rosiglitazon som initialbehandling vid typ 2-diabetes tiden då patienter är välkontrollerade på bara ett läkemedel jämfört med metformin respektive glibenklamid som monoterapi.


Studien omfattade 4360 personer med nydebuterad typ 2-diabetes. De som fick rosiglitazon löpte en minskad risk för misslyckad monoterapi med 32 procent jämfört med de som fått metformin och 63 procent jämfört med patienterna i glibenklamidgruppen, efter fem års uppföljning.


Studieresultaten ger ett ökat stöd för tidig behandlingsintervention med rosiglitazon, men Christian Berne, professor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tror inte på någon förestående förändring av klinisk praxis.


– Fyndet är intressant och kan kanske bidra till praxisförändringar på längre sikt. Innan dess krävs dock mer data vad gäller primärprevention. Preparatet är förenat med ett minst tio gånger så högt pris som metformin, vilket framför allt är ett problem i ett globalt perspektiv, säger Christian Berne till Läkemedelsvärlden.

Rosiglitazon är i dagsläget avsett för användning som tillägg till metformin vid typ 2-diabetes, när det senare läkemedlet som monoterapi inte längre är tillräckligt för att upprätthålla en god blodsockerkontroll.

ADOPT är den första studien som visat att rosiglitazon markant bromsar den gradvisa försämring som diabetessjukdomen innebär över tid. Detta har inte tidigare visats i någon jämförande studie.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng