Pfizer avbryter utveckling av torcetrapib

Pfizer avbryter all klinisk utveckling av sin kanske allra mest lovande läkemedelskandidat, torcetrapib, av patientssäkerhetsskäl.

4 dec 2006, kl 12:33
0

Annons

Utvecklingsprogrammet avbryts i sin helhet sedan torcetrapib, som höjer det så kallade goda kolesterolet (HDL), visat ökad risk för dödsfall och hjärtsjukdom.

Beslutet fattades i lördags med omedelbar verkan och företaget har informerat berörda myndigheter. En fristående datamonitoreringskommitté föreslog åtgärden sedan den så kallade ILLUMINATE-studien visat förhöjd kardiovaskulär sjuklighet och mortalitet.

Pfizer har, enligt uppgifter i New York Times, hittills satsat uppemot en miljard dollar på utvecklingen av torcetrapib; investeringar som nu går till spillo.

Företaget hade knutit mycket stora förhoppningar till preparatet, och enligt professor Steven Nissen vid Cleveland Clinic som ledde en tidigare studie av torcetrapib hade läkemedlet chansen att bli det mest säljande läkemedlet i historien.

– Jag är fruktansvärt besviken, säger han till New York Times.

I Sverige ingår patienter vid 23 vårdenheter över hela landet i studier av torcetrapib.

– De ansvariga prövarna vid dessa centra har informerats under helgen för att de i sin tur ska kunna informera patienterna så fort som möjligt, säger Petra Eurenius, informationschef på Pfizer.

 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng