Varsågoda. Här är en nationell läkemedelsstrategi.

8 feb 2011, kl 19:44
1

Annons
Ingrid Helander
<a href="mailto:ingrid@lakemedelsvarlden.se">ingrid@lakemedelsvarlden.se</a>

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

För två veckor sedan lade vi ut det första debattinlägget om den
nationella läkemedelsstrategin. När de fem första inläggen nu
publicerats passar vi på att göra en sammanställning. Hur skulle
en nationell läkemedelsstrategi se ut om alla debattörer fick som de
ville?

Hittills har Åke Wennmalm, Lars G Nilsson, Kenneth Nyblom, Johan Wallér och Thony Björk tyckt till om vad de anser ska prioriteras i en nationell läkemedelsstrategi. Om debattörerna får som de vill kommer strategin se ut så här:

PATIENTEN

 • Patienter som använder fler än fem läkemedel kontinuerligt ska ha en lagstadgad rätt till en läkemedelsgenomgång.
 • Patienten ska få kontroll över sin journal och kunna dela med sig av den till farmacevter, läkare eller annan vårdpersonal som patienten kan välja själv.
 • Varje multimedicinerad patient ska ha en läkare utsedd som är ansvarig för hela behandlingen.
 • Läkemedel som används av äldre multisjuka skall dokumenteras för den patientgruppen och TLV ska ta hänsyn till om sådan dokumentation finns tillgänglig när de överväger prissättningen.

EKONOMI

 • Det ska tas krafttag för att myndigheter, läkare och budgetansvariga samarbetar för öka användningen av kopior av biologiska läkemedel.
 • Pengar som frigörs från ett effektivt användande av generika ska användas för att ge fler patienter tillgång till dyra särläkemedel.

APOTEK

 • Alla läkemedelsansvariga bör vara apotekare.
 • Apoteken ska användas mer systematiskt och planerat i vården för att förbättra läkemedelsanvändningen.
 • Kontrollen av försäljningen av receptfria läkemedel utanför apotek ska kontrolleras bättre, och det införs ett krav på tillstånd från Läkemedelsverket för att få sälja läkemedel.
 • Apoteken ska få betalt för farmacevtiska tjänster via läkemedelsförmånen.

MILJÖ

 • Sverige ska arbeta för att det införs miljökrav i de internationella GMP-protokollen.
 • Miljö och hållbar utveckling ska få en tydligare plats inom läkemedelsområdet, på sikt ska kunder på apotek kunna välja att handla miljömärkta läkemedel.

 
Vem som tyckt vad och hur de argumenterar för saken kan du läsa på www.lakemedelsvarlden.se/strategidebatt.

Ok, det var den nationella läkemedelsstrategin daterad den 9 februari 2011. Tycker du att något saknas i listan, eller att något av det som står där inte hör hemma i en nationell läkemedelsstrategi, ja då gör du bäst i att skriva ett inlägg du med! Mejla i så fall till ingrid@lakemedelsvarlden.se, eller till petra@lakemedelsvarlden.se.

Fler inlägg är på gång, det är många som vill uttrycka sin åsikt om vad en nationell läkemedelsstrategi ska innehålla så fortsätt följa debatten!

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Alla Mediciner som tillhandahålls av Apoteken skall ingå i läkedelsförsäkringen. Inte som idag att vissa leverantörer har produktförsäkring.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng