Dokusåpan ?På apoteket? här inom kort

2 feb 2011, kl 13:53
0

Annons
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Någonting håller på att hända med apoteksväsendet som samhällsfenomen. Nya företagsprofiler och nischapotek är inte längre bara något som de redan invigda och riktiga nördarna pratar om. Apoteken är på väg in i både populärkulturen och i vardagsrummet.

Apoteket AB som statligt fenomen har säkert fått utstå en och annan gliring i humorprogram och krogshower. Ändå känns det längesedan som apotek det var ett hett ämne för satiriker eller andra samhällsspanare och inte alls i samma utsträckning som gamla Televerket eller SJ.

Men någonting håller på att hända, apotek som fenomen börjar ploppa upp i kulturen än här och än där. Som ett nytt väsen tycks det locka till betraktelse, värt att undersöka och studera. Ett exempel är föreställningen ”Teaterrepubliken öppnar apotek” som nyligen gästspelade i Stockholm från Malmöbasen. Där får publiken följa ett gäng skådespelare som i strävan efter att dra in pengar på den annars så olönsamma kulturverksamheten, också startar ett apotek. Med full inlevelse övertygar de med prat om entreprenörsskap publiken om att det är den perfekta lösningen med stora vinstmöjligheter. För den som följt branschens utspel och apotekkedjornas säljsnack om unika profiler blir det väldigt komiskt och man konstaterar att de gjort sin research.

I en text i DN som hyllar motståndet beskriver författaren Bodil Malmsten hur hon vill göra just motstånd mot privatisering av apoteken, men istället går från apoteket med en dyr kräm. I förra veckans avsnitt av Spanarna på Sveriges Radio, där en panel resonerar kring nya trender i samhället, avhandlades just – apoteken. Skribenten Jessica Gedin noterar hur det dyker upp allt fler apotek som uppenbarligen tycks rikta sig mot friska människor som vill ha lyxiga nattkrämer snarare än sjuka som behöver receptbelagt och råd. I sin slutkläm drar hon paralleller till USA där hon noterat apotek som börjat med både mat- och ölförsäljning, en mötesplats för friskusar och att det snart kommer handla om caféer och lunchställen även här. Tankar som de flesta som bevakat branschen tänkt sedan omregleringen först kom på tal. Nu har de nått en viss del av kulturen.

Jag ser tydligt framför mig vad som kommer härnäst, när även folkhemskulturen tar in apoteken och slår mynt av den. Det är nog bara en tidsfråga innan vi i tablån får Dokussåpan ”På apoteket” där vi får följa egenföretagaren som kämpar i konkurrensen, eller vad sägs om SVT:s Drama-satsning ”Apotekaren i Fagerhult”. I mitt stilla sinna hoppas jag bli besparad tävlingsprogrammet ”Sveriges sämsta farmacevt” där en jury korar den mest inkompetente apoteksanställde som går att uppbringa. Men varför inte en talangshow á la Idol med chans att åka till Paris och tävla om mästartiteln. Eller varför inte det första spelet till X-box eller Nintendo Wee, där du ska blanda dina egna dekokter med hela kroppen.

Så alla ni farmacevter som har en detektivroman i rockfickan, passa på innan det är försent.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här