Vad får regeringen absolut inte glömma bort?

  26 Jan 2011, kl 14:34
  0

  Om bloggen

  Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

  I måndags hade den så kallade högnivågruppen sitt första möte på
  socialdepartementet. Det är de som ska bestämma vad Sveriges nationella
  läkemedelsstrategi ska innehålla. Vad som sades på mötet vet bara de som
  var där. Idag tar Läkemedelsvärlden initiativ till en öppen debatt om
  vad Sveriges politiker och myndigheter ska satsa på inom
  läkemedelsområdet de kommande åren.

  Det börjar nästan bli lite humoristiskt. Vilken fråga man än ställer just nu inom läkemedelsområdet så kan man vänta sig svaret ?Det kommer att lösa sig med läkemedelsstrategin.? Det kan handla om felanvändning av läkemedel, om den kliniska forskningens förutsättningar, om läkemedelsföretagens framtid, om kostnader, om antibiotikaresistens, om miljö, om innovation, om ojämlik vård. You name it. Oavsett vad och vem du frågar, svaret blir det samma.

  Förväntningarna är helt enkelt skyhöga på Sveriges första nationella strategi för läkemedelsfrågor. Men allt kommer naturligtvis inte lösas i strategin. I själva verket är syftet just att välja vad det är man ska fokusera på att lösa, och därmed också vad det är man ska välja bort att satsa på.

  Processen som ska leda fram till strategin har så här långt fått kritik för att vara allt för sluten. Därför tar vi nu initiativ till en debattsida helt fokuserad på just vad läkemedelsstrategin bör innehålla. Du kan följa debattinläggen på lakemedelsvarlden.se/strategidebatt.

  Förts ut i debatten är Åke Wennmalm, fd miljödirektör i Stockholms läns landsting. Hans budskap till regeringen är tydligt: se till att miljötestkrav på alla läkemedel blir ett av målen i strategin.  
  Oavsett om man håller med eller inte så är Åke Wennmalm ett mycket bra exempel på att det inte bara är myndigheter och branschföreträdare som har kunskaper och åsikter väl relaterade till arbetet med en nationell läkemedelsstrategi.

  Under våren ska den så kallade högnivågruppen sitta i ett antal möten på socialdepartementet för att i juni sätta ner foten och presentera den slutgiltiga strategin. Har man en åsikt om vad Sverige bör satsa på inom läkemedelsområdet de kommande åren är det alltså nu man ska yttra den.

  Flera debattinlägg är redan på ingång. Vill du eller din organisation eller ditt företag lyfta fram en åsikt så är det bara att mejla ett inlägg till mig, ingrid@lakemedelsvarlden.se, eller till Petra Hedbom, petra@lakemedelsvarlden.se. Självklart går det också utmärkt att kommentera andras inlägg direkt på webben.

  Lägg till ny kommentar

  Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

  Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här