Vad menar Ylva egentligen?

16 jun 2008, kl 13:01
2

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

ENTREPRENÖR 2009. Ny räkning: 281 dagar kvar. När jag intervjuades inför den här bloggen så sade jag att en av anledningarna till att jag vill göra detta är att ?Kejsarens nya kläder? är min favoritsaga. Och det är bara att inse, det är mycket naket i politiken just nu.

Göran Hägglund motiverade uppskjutningen med att entreprenörerna och kedjorna annonserat att de inte skulle hinna bli klara i tid. Jag trodde att det fanns budord som reglerade den typen av handhavande med sanningen. Det är bara att kolla på listan med frågor som vi skickade in för en och en halv månade sedan, i stort sett inga svar har kommit in ännu. Socialministern behöver inte gå så långt som till leverantörerna  för att hitta problemen som orsakat förseningen, han behöver faktiskt  inte ens resa sig upp eftersom de ligger i hans knä.

Ylva Johansson har gått in i debatten och vill att vi apotekare skall lära oss att stava till expropriera igen (se denna artikel). Signalen är att det är farligt att starta apotek för om (s) vinner nästa val så skall monopolet återställas. Johansson utesluter inte att staten kan komma att köpa tillbaka apotek. Jag vet knappt var jag skall börja kommentera detta, men om vi börjar på toppen,  vilka av beslutsfattarna är det egentligen som vill ha ett monopol? Är det någon mer än Ylva och små delar från vänsterfalangen av Sveavägen 68? Stefan Carlsson och Ewa Fernvall gick för några veckor sedan ut i DN Debatt . Några citat från den:

?Bra för våra kunder att monopolet upphör?

? Detta är en nödvändig utveckling, som ligger helt i linje med hur övriga apoteksmarknader i Europa utvecklas, och som vi inom Apoteket AB välkomnar?

?Vi anser av flera skäl att det är en naturlig utveckling att avveckla apoteksmonopolet. De främsta skälen är minskade läkemedelskostnader och ökad tillgänglighet.?

Detta skrivet av en av Socialdemokraternas favoritdirektörer och av en före detta fackförbundsordförande. Tidigare Ylvas förtrogna men vem lyssnar hon på i dag? Och jag kan inte låta bli att citera avslutningen av Ylva-intervjun:

? ? Vertikal integration är en av de saker som kan förbjudas om vi kommer i regeringsställning. Vi vill inte ha ytterligare företag som sitter och skär pengar emellan. Detsamma gäller prismodellen som innebär att företag kan pressa sina inköpspriser och höja sina utpriser och därmed skapa vinster som samhället betalar.?

Det är fullt möjligt att jag är dum i hela huvudet men innebär inte vertikal integration att det blir färre led och färre företag som skär pengar emellan? Och vad är meningen ?prismodellen som innebär att företag kan pressa sina inköpspriser och höja sina utpriser och därmed skapa vinster som samhället betalar? annat än osynad retorik? Rx marknaden är reglerad, bolagen kommer inte att kunna höja sina utpriser. Och om de pressar sina inköpspriser så skall enligt Rejes fantastiska förslag en stor del av mellanskillnaden gå tillbaka till staten. Om Ylva till äventyrs inte pratar Rx utan OTC så är det inte samhället utan individen som betalar. Vilket man gör redan i dag eftersom en stor del av Apoteket AB:s vinst  kommer från marginalen på OTC-läkemedel.  Så vad betyder egentligen Ylvas mening? Förklara gärna det, men som jag ser det så är det rent svammel som borde ha följts upp rejält av reportern ifråga. Vertikal integration förresten, så här skrev Stefan och Eva om det:

?För att uttrycka detta glasklart; läkemedelskronan måste omfördelas på en omreglerad marknad och läkemedelsindustrin kommer, på motsvarande sätt som skett i Norge, att få betala. I Norge har vertikalt integrerade apotekskedjor, där läkemedelsgrossister och apotek har samma ägare, kunnat utöva denna påtryckning och bidragit till kraftigt minskade inköpspriser, som också börjat få genomslag hos konsumenten.?

Ja, jag tycker också att det är glasklart, vad tycker du Ylva?

Något nytt från departementen? Nej. Jag hoppas på nya svar till nästa blogg men som de säger på andra sidan Atlanten, ?don?t hold your breath?. Det kan nog ge allvarliga skador på hälsan.

Det är söndag i dag och snart dags för EM-fotboll igen. Jag håller på det enda laget i turneringen som har ett apoteksmonopol.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Jag mailade till Ylva Johansson, Mona Sahlin och Göran Hägglund ang Ylvas uttalande.Fick svar från socialdemokraterna men inte från Göran Hägglund.
  Jag tycker att det är mycket viktigt att tycka till/agera.Citerar från mitt brev :j
  “Jag kommer från Ceacescus Rumänien, där hot och tvång hörde till vardagen.Den tonen du använder och det du säger väckte till liv många dåliga minnen! Känns obehagligt !MYCKET OBEHAGLIGT!

  Du får gärna kritisera regeringens politik – det ingår i ditt jobb.Men du har INGEN rätt att hota vanliga människor med att DU /NI ?, socialdemokrater, kommer att ta ifrån deras drömm om de ,ändå, vågar “trotsa” dig/er.
  Förstår du , överhuvudtaget, vad är det du säger? Att hota människor av ideologiska skäl är lika med diktatur.Tack, jag vill inte uppleva något sådant igen – jag flydde ju ifrån det… till vad ? “
  Svaret jag fick:
  Hej Judit! Tack för ditt mail till flera riksdagsledamöter. Jag har fåttförtroendet att besvara det. Vi vill inte avreglera apoteksmarknaden eftersom Sverige har ett säkert ochmycket kostnadseffektivt system för läkemedelshantering som inte bör slåssönder och avregelringen skulle snabbt hota apoteksservicen i glesbygd.Sverige har dessutom bland de lägsta priserna på läkemedel i kundledet pågrund av att Apoteket AB handlar in läkemdel effektivt och har en effektivdistrubition. Om det skulle behövas fler apotek med längre öppettider kandetta ordnas inom ramen för Apoteket AB. Om vi får väljarnas förtroende 2010 kommer vi att riva upp regeringensapoteksavreglering. En avregelring innebär en dålig utveckling där manslår sönder ett väl fungerande apotekssystem och låter miljarder kronor rinna iväg i ökade läkemdelskostnader. Svensk sjukvård har inte råd meddet. Med vänliga hälsningar Karin BergSocialdemokraterna (S)var Direkt
  ……………………………………..
  Jag säger igen – det lukar diktatur !
  Hoppas att det är många som vill protestera!
  Hälsningar
  Judit Dénes
  apotekare

 2. Jag vill bara säga att jag ställer upp helt på det du säger Judit, svaret var ju som om de inte läst vad du skrivit utan bara sett att frågan rörde apoteksmonopolet! Jag har fått en liten svacka där jag inte orkar bry mig om utvecklingen just nu, så när rubriken om hoten från Ylva kom tyckte jag bara det var löjligt. Jag kan liksom inte rikigt ta det på allvar, men jag inser i efterhand att det är att ta på allvar i allra högsta grad! Just tonen är fruktansvärd.
  Vi tänker inte ge oss!

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng