Plassebo lika effektivt som Obecalp

11 jun 2008, kl 13:01
3

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

I USA har entreprenörsandan visat nytt prov på kreativitet. Jennifer
Buettner har startat ett företag som producerar och säljer Obecalp, en
placebomedicin främst till barn. Men idén är inte ny. På 60-talet kunde det stå plassebo på burkarna som patienterna hämtade ut från svenska apotek.

Helt  ofarlig men med effekt, försäkrar försäljerskan Jennifer Buettner i New York Times, som tagit del av de studier som påvisar effekten av placebo.
? Pillren är utformade för att se ut och smaka som riktig medicin, så barnen kommer att tro att de faktiskt tar något med effekt. Sedan tar barnens hjärnor över och de säger ?oj, jag känner mig bättre? försäkrar Jennifer Buettner till tidningen.

Hon får förstås kritik från läkar- och forskarhåll; såhär kan man inte göra. Olämpligt, är den samlade professionella reaktionen. En läkare påpekar att om placebopillren ska få effekt måste också föräldrarna hållas ovetande om att det är sockerpiller man trugar i sin krassliga unge.

Själv påminns jag om en intervju jag gjorde med numer pensionerade chefen för sjukhusapoteket i Skellefteå, Jan-Erik Ögren. Han berättade bland mycket annat om patienten som ringde upp honom och påpekade att man glömt skriva ?plassebo? på hennes senaste läkemedelsburk.

Så var det, försäkrade Jan Erik Ögren för en storögd intervjuare, på 60-talet hände det ibland att läkare skrev ut placebo, vilket apoteket då också skrev på etiketten tillsammans med det påstådda läkemedelsnamnet. Om kunden i just det här fallet hade rätt eller om burken innehöll det som stod på burken hade Jan Erik Ögren vid det här laget glömt.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. När jag jobbade på kollo brukade vi ge ungarna “Sepophan” mot såväl mag som huvudvärk. Fantastiskt piller! När jag var i läkemedelsindustrin gjorde vi liknande saker för vuxna under varumärket “Funeral” (uttalat på svenska), och det var faktiskt inte så dumt det heller.

  2. Tack för många bra artiklar med information. Jag är själv ute efter så kallade testosteron tabletter, både med och utan recept. Då tänker jag direkt, är det placebo med dessa naturliga testosteron tabletter?
    /Bengt

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här