Annons
Vad finns det för nytta med nationella strategier?
Foto: iStockphoto

Vad finns det för nytta med nationella strategier?

6 sep 2011, kl 17:36
0

Annons
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Region Skåne har avbrutit behandlingen med biologiska läkemedel för
några svårt sjuka psoriasispatienter eftersom behandlingen var för dyr.
Detta trots att Läkemedelsverket rekommenderar att svåra psoriasisbesvär
ska behandlas med biologiska läkemedel.

Dessa regionala skillnader gäller inom många områden. Till exempel är preventivmedel för unga subventionerat i många landsting, men i andra måste de unga kvinnorna betala hela kostnaden själv. Cancervården skiljer sig också markant över landet. Den relativa femårsöverlevnaden för alla former av cancer varierar mellan 63,4 procent i Gävleborg och 72,6 procent i Halland, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting.

Den nationella läkemedelsstrategin slår fast att ?Vården ska hålla en bra kvalitet för alla och tillgängligheten ska vara god för både kvinnor och män, utrikes och inrikes födda oavsett ålder, bostadsort, utbildning, ekonomiska förutsättningar, sjukdom eller funktionsnedsättning? Att vården ska vara jämlik gäller naturligtvis även läkemedelsbehandlingar.? Det låter fint, men vad har dessa nationella strategier och riktlinjer för nytta när det är landstingens ekonomi som avgör vilken vård eller behandling du får?

Så länge det inte finns något tvingande eller några ekonomiska tillskott för landstingen när nya riktlinjer läggs fram så riskerar de att bara bli en samling fina dokument. Och vården kommer att fortsätta vara ojämlik.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här