Två revolutioner på en gång

20 nov 2009, kl 15:15
0

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Inom barnläkemedelsområdet har det
sedan länge pågått ett arbete med att försöka få till bättre
tillgänglighet för läkemedel till barn. EU har uppmuntrat
läkemedelsföretagen till att utveckla fler läkemedel med barnindikation
genom ett stimuleringsprogram som startade förra året.

Tyvärr kommer det dock att ta tid innan vi är framme vid ett mål med kommersiella barnberedningar för alla behov. Till dess förlitar vi oss på användning av vuxenanpassade läkemedel, extempore och licensförskrivning.

Efter att nyligen ha spenderat ett år i USA och jobbat med deras barnläkemedelsinformation kan jag inte annat än att säga att Svensk barnsjukvård har ett stort behov av en samlad information om läkemedel till barn. I stora drag handlar det om att samordna för att kunna ifrågasätta och anpassa doseringstraditioner för våra svenska preparat. Förutom behovet av denna utveckling har ordinationerna i dag ett elektroniskt format. Det elektroniska formatet kräver en systematisering som grundar sig på konsensus och befintlig information, vilket idag är en cirkelreferens.

American Academy of Pediatrics säger att ett minimum för elektroniska förskrivarstöd är ?pediatric-specific decision support such as weight-based dose calculations and alerts and pediatric drug information and formulation options?. Barndivisionen kommer nu efter lång tids önskan utveckla barnanpassade funktioner och kan med hjälp av en tidigare uppbyggd databas över barnläkemedel, börja hjälpa till med den information som behövs för systemet.

Idag är det 20 års jubileum för barnkonventionen. Visst finns det då långt viktigarare saker att prata om än läkemedelsinformation. Men för ett bloginlägg på läkemedelsvärlden smalnar jag in på rättigheten för barn att få tillgång till internationellt tillgänglig information och barnanpassad teknik på alla sjukhus, vårdcentraler, apotek och förhoppningsvis framtida barnsjukhusapotek i Sverige.  

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng