Annons
Ständigt detta heparin
Inte all data ska komma ut enligt branschen. iStochphoto.

Ständigt detta heparin

31 mar 2008, kl 15:43
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Ibland räcker det med en enda berättelse för att vi ska förstå saker som patientsäkerhetsforskningen i åratal försökt visa. Om en känd person berättar är chansen större att budskapet når ut. Så har du inte förstått betydelsen av patientsäkerhetsarbete så sätt av 13 minuter och bänka dig framför datorn och lyssna på CBS intervju med Dennis Quaid i programmet 60 minutes.

Här berättar han och hans fru om när deras tvillingar upprepade gånger råkade få 1000 gånger tänkt heparindos. Den naturliga reaktionen för alla inblandade är inte att sätta dit någon utan att endast se till att det inte händer igen. Och har det som i detta fall hänt tidigare kan man förstå att frustrationen är stor då de läkemedelsrisker som finns går att förebygga med god förståelse för problematiken i hela läkemedelskedjan.

Lösningen ligger hos alla som jobbar i läkemedelskedjan att hjälpa till att bygga bort kända problem som varje år tar fler liv än trafiken. För den som är intresserad av frågan kanske det kan vara av intresse att veta att en motion snart ska diskuteras på Apotekarsocietetens fullmäktige. Förhoppningen är att föreningen ska inrätta en oberoende bevakning och rapportering av internationellt kända fall av potentiella negativa läkemedelshändelser, det behövs.

Per Nydert är leg. apotekare och gästbloggare på Läkemedelsvärlden.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här