Annons
Snålblåst och motvind
Kristofer Klerfalk

Snålblåst och motvind

1 sep 2009, kl 14:41
4

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Apoteksomregleringen har kantats av förseningar och otydlighet om vad
som är på gång och om vad som kommer att bli, det har funnits en
avsaknad av fungerande tidsramar och tydliga förutsättningar. Datumet
för när det första ej statliga apoteket kan öppnas har flyttats fram
hela tiden.

Först var det sagt januari, sen juli och nu är det ovisst men många tror nu någon gång i höst. Detta naturligtvis förutsatt att IT-stöd etcetera klarar av att hålla tidsramarna.

Efter det, för många, glädjande beskedet att propositionen klubbades igenom så har det varit snålt med glädjeämnen för branschen. Istället har vi fått läsa/höra om:

– handelsmarginalen ?sockrades? ej så mycket som många hoppades på
– fortsatt väntan på vad som händer (om något) med ersättning för farmacevtiska tjänster
– försäljning av OTC till dagligvaruhandeln innan den nya apoteksmarknader hinner etableras
– mycket generös föreslagen lista ifrån läkemedelsverket på vilka OTC-läkemedel som kan säljas i dagligvaruhandeln (vill knappt veta hur stor andel denna lista utgör av Apoteket AB:s omsättning på OTC?)
– och så denna väntan och ständiga förseningar kring när apoteksomregleringen verkligen blir av i praktiken och inte bara på pappret.

Dock, den kanske tuffaste motvinden för en ny aktör kommer ifrån staten själva i form av Apoteket AB. Många har pekat på flera konkurrensfördelar som bolaget har gentemot nya aktörer: Kundklubb, ICA + Apoteket + samarbete = sant, marknadsandel på 52 %  då sjukhusapoteken räknas med i omsättningen (beräkning ifrån Samhällsinsikt). För att addera till detta så kom igår ytterligare en nyhet kring Apoteket AB gällande Apoteket Shop och deras ambition att öppna upp fullskaliga apotek i dessa, oklart vad Apoteket AB:s andel blir då detta räknas in.   

Ifrån mitt perspektiv ser det ut som att det finns både snålblåst och motvind på den nya marknaden för de nya aktörerna. Hoppas innerligt nu på goda nyheter och en bra höst som leder till en ny marknad som uppfyller såväl regeringens, befolkningens samt de nya aktörernas förväntningar!

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng