“Apoteket ska brytas upp för en sund konkurrens”
Johan Järte lämnar Sweden Bio.

“Apoteket ska brytas upp för en sund konkurrens”

4 sep 2009, kl 12:39
1

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Rubriken är inte min egen utan tagen ifrån en artikel som Göran
Hägglund skrev i DN den 5:e januari i förra året. Anledningen till att
jag vill belysa en artikel som har nästan två år på nacken är:

? ” Ett annat potentiellt hinder är hur företaget Apoteket AB hanteras. Bolaget har som ensam aktör givetvis en dominerande ställning med attraktiva butikslägen, upparbetade distributionskanaler, kunnig personal och så vidare. Företagets position måste efter omregleringen vara sådan att den inte försvårar eller omöjliggör sund konkurrens.”

Ämnet ?sund konkurrens? är högaktuellt då man i veckan har kunnat läsa om bland annat Apoteket shop och Apoteket AB:s planer för dessa. Detta har nu även väckt intresse hos Läkemedelverket som undrar vad Apoteket AB:s ambitioner är. Min kvalificerade gissning är att fler än Läkemedelsverket undrar över detta, de framtida konkurrenterna exempelvis, men även Konkurrensverket tycker man.

Tidigare har det varit diskussioner kring ?stand-still?, alltså en period då Apoteket AB inte får utöva sin maktställning på marknaden, för att ge nya aktörer en chans att komma in och etablera sig på marknaden. Min förståelse kring denna ?stand-still? är att Apoteket AB under denna längre period inte ska tillåtas att expandera. Stefan Carlsson, Vd för Apoteket AB, har i sin argumentation emot förslaget sagt att han inte vill ha en “våt filt” över Apoteket AB:s verksamhet.

Med detta i bakhuvudet så är det märkligt att frågan kring Apoteket Shop inte har lyfts förrän nu.  Apoteket Shop:s borde självklart ha sålts ut på samma sätt som nu håller på att ske för övriga apotek. Verkar aningen orimligt att sälja ut Apoteket AB:s verksamhet till en marknadsandel om cirka 35 % (ej inräknat sjukhusapoteken…) för att sedan låta dem expandera direkt och öka sin marknadsandel genom att omvandla Apoteket Shop till apotek. Vilken ny aktör vågar gå in på en sådan marknad?

Diskussionen kring ?stand-still? låter just nu väldigt ihålig när man hör om Apoteket shop men kanske framförallt om ICA:s samarbete med Apoteket AB. ICA har (enligt senaste årsredovisningen) en marknadsandel på strax under 40 % inom dagligvaruhandeln och svarar tillsammans med Axfood, Coop och Bergendahls för cirka 70 % av omsättningen i branschen. Apoteket AB hade med andra ord inte kunnat välja en starkare partner att samarbeta med.  Detta samarbete om något borde aktualisera diskussionen kring ?stand-still? för Apoteket AB.

Jag är övertygad om att många blivande småföretagare avskräcks av Apoteket AB:s storslagna planer. Det är kanske det som är syftet ifrån Apoteket AB:s sida. Den ambition som regeringen uttalat ifrån början har dock varit att åstadkomma effektivisering, bättre tillgänglighet för konsumenterna, prispress samt en säker och ändamålsenlig läkemedelsanvändning. Detta uppnår man endast genom att skapa en dynamisk marknad där flera aktörer tillåts verka.

Nu är det upp till bevis och Konkurrensverket bör kraftigt markera vart skåpet ska stå! Det enda som skulle ?toppa? dessa för branschen negativa nyheter är att Apoteket AB får behålla pengarna ifrån utförsäljningen av de statliga apoteken för att finansiera sin expansion. Förhoppningsvis kan det inte vara så illa, sett ur ett konkurrensperspektiv, men man börjar bli aningen luttrad.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Att det sedan var så att de allra flesta “shopparna” blev kvar inom Apoteket AB är en fråga för OAB. Shopparna är i regel verksamma i små lokaler (ffa de som blev kvar) och svåra att bygga om till fullstora apotek, vilket görs av Apoteket AB. Konkurrensfördel?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här