Annons

Det laddas för slutspurten

9 sep 2009, kl 14:23
4

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Hösten är nu officiellt här då tipskupongen återigen innehåller
engelska topplag. Den annalkande kylan har gjort att sommarslumrande
aktörer på apoteksmarknaden bryskt vaknat till liv de senaste
veckorna och laddar för slutspurten.

Från läktaren noterar jag att:

?    Den svenska apoteksmarknaden verkar bli mycket mer fragmenterad än vad många trodde, långt från den ?norska modellen?. Apoteket AB står till synes som kortsiktig vinnare med flera små och medelstora spelare jämte sig. Sen får vi inte glömma alla de modiga få som startar eget.

?    Det gnälls mycket från en del aktörer som anser att Apoteket AB får ojusta fördelar på den nya marknaden. Kanske gnälls det enbart som en del i ett totalt förhandlingsspel men om man inte tror på att ens egen förmåga klarar detta, under omständigheterna ganska givna förhållande, så bör man omvärdera satsningen.

?    1 oktober ändras vardagen för många farmacevter och patienter då bestämmelserna för generisk substitution ändras så att valmöjligheterna blir färre och en ?månadens vara? införs. Återstår att se hur det kommer att fungera.

?    Statens ?småföretagarsatsning?, nu under benämningen Apoteksgruppen, verkar inte vara något annat än en ren franchisingvariant av Apoteket AB. Alla som har romantiska idéer om att öppna sitt eget lilla apotek med chans att styra marknadsföring, profilering och inköp själva bör se sig om efter andra möjligheter.

?    Big Pharma genomgår den svåraste strukturkrisen sedan apoteken slutade tillverka läkemedel själva. Övertro på fusioner i stället för innovationer kommer att inom 15 år förvandla dem till rena marknadsföringsorganisationer där produkterna köps färdiga från riskkapitalsdrivna forskningsbolag.

?    Apotekarprofessionen behöver en omstart. Helst ser jag att den just nu sömniga Apotekarsocieteten tar tag i detta. De är de enda som har historiken och resurserna men saknar just nu visioner och engagemang.

?    Dagen-efter-piller gripbart i butik inte låter som en speciellt bra idé.

?    Modo kan skrälla i årets Elitserie!

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag tycker aktörernas gnäll på apoteket är befogat, när apoteket inte håller sig till de spelregler som är satta (tex ICA-samarbetet trots att man har stand-still, omvandlning av shoppar till fullskaliga apotek, tillgång till databaser och information som ingen annan kommer åt där informationen insamlats under monopolets dagar)

  2. Jag läser med stort intresse Leifs betraktelser inför hösten och kring den nya marknaden! Omregleringen och de nya möjligheterna med den kommer med all sannolikhet påverka apotekarprofessionen på flera sätt. Genom bl. a de remissvar som vi givit och de mötesplatser som medlemmarna skapar för diskussion, debatt och kunskapsutbyte har vi en aktiv roll i den förändring som sker. Apotekarsocieteten som ideell kunskapsorganisation representerar idag ett flertal olika professioner och har som främsta syfte att verka för en god läkemedelsanvändning och ökad kunskap om läkemedel i samhället.

  3. Håller helt med om detta. Förhoppningsvis kommer det mycket gott ur omregleringen, då vi slipper Apoteket AB:s dominans och ointresse av professionell utveckling av apotekarna.

  4. Föreningen borde byta namn om den inte är beredd att lägga särskild vikt som intresseorganisation för utbildade leg. apotekare. Historiskt sett är det detta intresse föreningen varit till för. (Eller, mer specifikt, utbildade apotekare i rollen av apoteksinnehavare.) Nu återstår ett namn som väcker associationer till tjock plånbok och blankpolerat ädelträ. Det gynnar inte dagens apotekare. Ordet “societet” har knappast samma språkliga innebörd som när föreningen fick sitt namn. Föreningens fokus ligger idag på kunskap/fortbildning, vilket är gott nog. Apotekarsocieteten behövs. Men namnet har inte hängt med sin tid och borde ändras till något som klarare och tydligare beskriver verksamheten som den ser ut 2009. Ingen skulle förlora på en ändring.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här