Annons
Apotekare ? En professionell utblick mot Storbritannien
Foto: iStockphoto

Apotekare ? En professionell utblick mot Storbritannien

14 sep 2009, kl 17:43
3

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

På en konkurrensutsatt marknad måste man hela tiden minst vara ajour
med sina konkurrenters tjänste-/produktutbud men helst vill man driva
utvecklingen själv. I Sverige är det inte bara tillgängligheten till
apotek som är eftersatt, utvecklingen inom branschen är det också.

För en tid sedan diskuterade jag apotekaryrket med min lärare vid London School of Pharmacy, hon berättade då om ett så kallat ?White Paper? som precis publicerats. (Ett ?white paper? är ett politiskt dokument som anger regeringens inriktning inom ett område och som ofta innehåller förslag till lagförändringar).

Titeln på detta dokument är: ?Pharmacy in England: building on strengths – delivering the future?. Dokumentet beskriver i korthet hur apotekare bland annat kan avlasta allmänläkare på vårdcentraler (General Practitioners) genom att hjälpa patienter/kunder med mindre åkommor (minor ailments). Genom detta arbetssätt:
 
–    erbjuds kunderna mer tillgänglig och direkt service
–    avlastas läkarna
–    möjliggörs kostnadsbesparingar för samhället.

Några av hållpunkterna i detta dokument finns att läsa nedan:

“be able to prescribe certain common medicines and be the first port of
call for minor ailments ¬ saving every GP the equivalent of around one
hour per day, adding up to some 57 million GP consultations a year;”
 
?provide support for people with long-term conditions ¬ such as high
blood pressure or asthma – 50 per cent of whom may not take their
medicines as intended – especially those starting out on a new course
of treatment;  be able to screen for vascular disease and certain sexually transmitted infections, such as chlamydia; play a bigger role in vaccination.?

Ben Bradshaw, Minister for Health, vid tiden då detta publicerades kommenterade så här:

“A pharmacy isn’t just a place where you go to pick up a prescription. It’s a
service, staffed by health professionals who are capable of dealing with minor ailments, screening for diseases and giving health advice to the local
community.”

“As 99 per cent of the population can get to a pharmacy within 20 minutes,
everyone will benefit from more types of treatment available through local
pharmacies who can prescribe more, advise more and deal with more.”

“These proposals are not about pharmacists taking over the work of GPs – it’s about complementing them, taking pressure off GPs and enabling them to spend more time with those patients who really need it.”

Jag hoppas att vi får anledning att återkomma till detta ämne snart och
att TLV strax får ett uppdrag kring farmacevtiska tjänster på sitt
bord. Jag tror nämligen att detta arbetssätt är vägen framåt både för
professionen apotekare samt för branschen!

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag jobbade 2 år på apotek i Plymouth i England, första året var hemskt, att som nyutexaminerad bli lastad med så mycket ansvar och få så många kniviga frågor varje dag. En utmaning som i början kändes övermäktig.

    Men under mitt andra år hade jag skaffat mig erfarenhet, plockat upp språket och lärt mig så otroligt mycket. Jag hade hur kul som helst på jobbet varje dag och gjorde verkligen en skillnad i mina vårdtagares liv. I England går man till apoteket istället för en distriktssköterska innan man går till doktorn. Hjälp med hosta, allergi, utslag och sår får man ju direkt på apoteket ju!

    Det var en hemsk omställning att flytta hem igen, att för det första bli tittad snett på för att man är apotekare och inte receptarie, egentligen är jag överkvalificerad för att arbeta inom öppenvården ju. Sedan är det egentligen ingen av kunderna som vet att man kan fråga saker på apoteket, de ringer sjukvårdsrådgivingen som skickar dem med specifika instruktioner. Köpa loratadintabletter och ge din 4 åring mot allergi….

    Jag vill bo hemma, jag vill trivas med mitt jobb, jag kommer att börja plugga igen, kanske ssk, kanske läkare vi får se hur det går på högskoleprovet.

    Men alla som vill ha ett stimulerande jobb kan jag med glädje rekommendera England som arbetsplats, det är tufft att komma in i allt som förväntas av en, men belöningarna är så många, och då menar jag inte bara att man får dubbelt så mycket betalt.

  2. Bra skriven artikel, och som de flesta vet och förutspår så är det såhär det kommer att bli i framtiden, med all rätt. Sorgligt är att Sverige istället för att vara med i täten som banar väg för detta initiativ, ‘au contraire’ direkt motverkar det.

  3. Mycket angelägen artikel. Annars reagerade jag starkt på Annies inlägg. Sveriges Farmacevtförbund borde se det som en provkarta över ett kollektivt professionellt misslyckande. Det blir inte bättre med mer av samma.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här