Annons

Sjuk av vården

23 jan 2014, kl 10:53
0

Annons

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Jag brukar säga att jag var frisk tills jag började på Läkemedelsvärlden. Därför hann jag i alla fall bli lite drygt femtio innan jag drabbades av förebyggande företagshälsovård och som det då visade sig förhöjt blodtryck.

Sedan dess tar jag min blodtryckssänkare medan jag planerar att äta bättre och motionera mer. Om den förebyggande hälsoundersökningen påverkar min livslängd är däremot tveksamt. Rutinmässiga hälsoundersökningar har i alla fall i stora studier mest visat sig skapa en illusion av kontroll.

När forskare vägde samman resultat från överlevnadsstudier som omfattade totalt 156 000 deltagare såg man inte någon minskning av den totala dödligheten eller i hjärtkärlsjukdom eller cancer i gruppen som gått på rutinkontroller. Trots att man, åtminstone i en av studierna, fann att man med rutinkontroller upptäckt fler med högt blodtryck och högt kolesterol. Cochrane-forskarnas slutsats är att hälsoundersökning av friska troligen inte gör någon nytta.

För två år sedan hamnade jag på sjukhus för hjärnhinneinflammation. Väl omhändertagen och massiv antibiotikabehandling såg till att jag var på benen igen efter ett par veckor. Men för att om möjligt finna en förklaring till hur jag fått en pneumokockinfektion i hjärnan skulle jag röntgas. Då uppenbarade sig det plemorfa adenomet som ett ovälkommet bifynd. Ingen cancer idag, och troligen inte heller imorgon, men en liten förhöjd risk på sikt, enligt läkaren.

Enligt Ragnar Levi, redaktör för SBUs Medicinsk Vetenskap & Praxis är bifynden är en av vår tids förbannelser. Ju bättre metoder röntgenspecialisterna får när de avbildar kroppen, desto fler konstigheter får de syn på, liksom i förbifarten. Lägger man ett fyrtiotal symtomfria individer i en magnetkamera kommer en av dem, skriver Ragnar Levi, ha en patologisk förändring typ tumör, cysta, kärlförändring eller tyst hjärtinfarkt. En seriös förändring, men inte detsamma som att hen någonsin skulle märkt av den eller levt ett kortare liv.

Men nu satt jag där med informationen och sedan några månader tillbaka är tumören borttagen.Till vilken nytta?

Ingen som vet.
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng