Göran Hägglund borde ta chansen

16 okt 2008, kl 12:38
1

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

?Visst finns det konspirationer men underskatta inte gammal hederlig
inkompetens? sade Donald Rumsfeld en gång. När det gäller
antroposofernas dispens från den svenska läkemedelslagen räcker dock
inte inkompetens till för att förklara alla turer och märkligheter.

Och dagens artikel i DN gör mig inte mindre misstänksam.
Anledningen till artikeln är att antroposofernas dispens går ut vid årsskiftet, efter att ha gällt under 15 (!) år. Med reservation (och hopp) om att det är en journalistisk groda men när jag läser de uttalanden som enhetschefen på läkemedelsverket Stefan Berggren gör så börjar jag undra om vilka direktiv han haft:
Först:
?Vi bedömer att den svenska läkemedelslagstiftningen inte är anpassad för den antroposofiska medicinen?.
Ok, man kan raljera om att den utredningen inte kan ha tagit så lång tid, med tanke på att de bland annat injicerar oregistrerat mistelextrakt på cancerpatienter, men ok, Go Läkemedelsverket, den här gången är ni 100% rätt ute! Men sedan:
?Men det kan bli svårt eftersom det troligen inte finns tillräcklig dokumentation för att styrka effekt och säkerhet i många fall. Dessutom skulle det kosta antroposoferna mer än 300 miljoner kronor bara i ansökningsavgifter med nuvarande nivåer.?
Läs det citatet några gånger till. Det finns inte dokumentation och det kommer att bli dyrt för de stackarna. Men ok då, då anpassar vi väl lagstiftningen?

Ursäkta, men vad i helvete handlar detta om egentligen. Fråga ett är varför dispensen över huvud taget finns, den är obesvarad. Fråga två är varför den verkar kunna bli kvar? Jag har skrivit det förut och jag står för det mer än någonsin, Göran Hägglund har en unik chans att ändra ett stort felbeslut, oavsett om det är en konspiration eller gammal hederlig inkompetens som ligger bakom det. Nu är det verkligen dags att ta den chansen.

Joakim Söderberg är apotekare och entreprenör och gästbloggare på Läkemedelsvärlden. Läs också Joakim Söderbergs blogg om att starta eget apotek på lakemedelsvarlden.se/entreprenor2009

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag tillhör de som uppmärksammats på detta nu, varför har ingen gjort något tidigare? Hela hanteringen är extremt märklig i detta genomreglerade land. Och vem tänker på patienternas bästa? Studier? Uppföljningar? Högt uppsatta på SoS uttrycker också stora farhågor för detta system, men är lamslagna av lagstiftningen. Tack Jocke, för ännu en bra skriven krönika, det är en karamell att se fram emot.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng