Annons

Det ser ut som en strategi för att varna oss

20 okt 2008, kl 16:38
1

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

ENTREPRENÖR2009. 254 dagar kvar. Osäkerhet tycks vara ett genomgående tema i världen just nu, bankerna litar inte på varandra, Mona Sahlin tror att Maud Olofsson ljuger och i vår egen lilla ankdamm så vet vi fortfarande alldeles för lite om vad som kommer att hända efter den 1/7.

Det har varit tyst från just denna lilla blogganka på sistone, känns som att monopoldiskussioner kanske inte varit det mest relevanta i världen just nu men nu är vi i alla fall tillbaka. Egentligen är det framför allt två saker som slagit mig sedan sommaren tog slut, dels osäkerheten som jag kommer att återkomma till, dels tystnaden. Var tog debatten och diskussionen vägen?

Det är trots allt bara 254 dagar kvar. När jag var och föreläste på LmV:s nylansering inför en ganska namnkunnig församling hade jag (som jag själv tyckte…) ett fiffigt upplägg, jag skulle be alla som var intresserade av att starta eget räcka upp handen och sedan skulle jag förutsäga vilka som skulle göra det genom att kolla vilka som hade entrepenörskap i familjen (entrepenörskap går i arv, detta är bekräftat i en rad studier). Problemet var bara att ingen räckte upp handen… Hmmmmm, lite problem för föreläsaren…

Har vi helt enkelt tappat intresset och tröttnat på hela den här soppan?
Två veckor senare var jag och föreläste på studentkåren, chansade ändå på att köra mitt floppade upplägg en gång till; i stort sett alla räckte upp handen. Efter mig kom Monica Hagman från Apoteket AB och försökte med samma upplägg, hur många av er vill jobba på Apotek i framtiden… Zero, zilch, noll. Ingen enda liten student lyfte näven, det såg ut som en frågestund på ett galenikseminarium.

Jag skall inte försöka dra några slutsatser om detta mer än att vi lever i en värld som verkligen håller på att förändras, kanske på fler sätt än vad vi själva inser.

Osäkerheten då?
Jämför de här fraserna:
?Signalen är att det är osäkert att köpa apotek på regeringens villkor?
?Vi socialdemokrater kommer inte att acceptera den avreglering och nedmontering av apoteksmarknaden som nu genomförs… …Det beskedet vill vi redan nu ge till de aktörer som ser sig kallade att investera i den apoteksmarknad som regeringen nu ensidigt genomdriver.?

Jag har nämnt detta tidigare (läs även Judit Dénes kommentar och det svar hon fick från socialdemokratin), den första frasen kommer från ett uttalande som Ylva Johansson gjorde i somras, den andra från en motion som ligger i riksdagen just nu.

Socialdemokratin har inte velat bekräfta detta men nog ser detta ut som en överenskommen strategi för att varna oss ?som är kallade? (undrar förresten vem socialdemokratin tror att det är som ?kallar? entrepenörer, är det respekten inför denna mystiska deitet som gör det så svårt för dem att ta tag i området).

Nu är detta dock inte det största problemet, hur mycket de än laddar på för att skapa osäkerhet så finns det spelare som är oändligt mycket bättre på detta än vad de själva är, nämligen de som borde klargöra för oss vad som egentligen gäller.

254 dagar kvar och det orginaldokument med frågor som vi skickade till berörda myndigheter i maj är fortfarande just det, frågor. Vad kan vi göra? Har ni tappat sugen där ute? Hjälp till genom att kommentera eller maila mig privat!

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Tror inte att det så mycket beror på att männsiskor har tappat sugen, det är nog mer ett “waiting-game” då alla avvaktar vad som kommer att ske. Det är helt enkelt för mycket som är osäkert.

    Sen tror jag också lite grann att man får svar som man frågar. Det är klart att om man ställer en fråga om någon vill starta eget till en grupp med människor som idag har ett har ett annat jobb och de är omgivna av kollegor så kan det vara känsligt att svara ja. Även fast svaret är ja. För en student, som inte har ett jobb att försvara, har däremot inget att potentiellt förlora. Tror att det är svårt att gå ut och vara aktiva i debatten om omreglering/start av Apotek då man har en arbetsgivare som man måste ta hänsyn till.

    Tycker däremot att man på något sätt ska ta ett krafttag att försöka samla alla som är intresserad av att på riktigt starta/köpa Apotek genom någon namnlista som exempelvis SFF tar tag i. Denna skulle kunna vara anonym och sedermera utgöra ett underlag till lista för att köpa kluster av Apotek tillsammans.

    /Apotekaren

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här