Framtidshoppet Kina

3 sep 2007, kl 11:46
0

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

I söndags invigdes den 67:de internationella konferensen om läkemedel
(World Congress on Pharmacy and Pharmaceutical Sciences) i Peking. Den
internationella farmacevtorganisationen FIP stod som värd tillsammans
med The Chinese Pharmaceutical Association, som i år fyller 100 år.
Knappt 3000 personer deltar varav cirka 20 procent är kineser. Dessa ar
påtagligt yngre än övriga deltagare.

Nya ämnen på årets agenda är läkemedel och miljö, med stark svensk insats fran Apoteket, farmacevtisk antropologi samt traditionell kinesisk medicin (TCM). TCM konkurerar i de kinesiska presentationerna med rapporter fran deras senaste biotechforskning: genterapi mot cancer och reumatism, HIV-vaccin med mera.

I Kina vaccineras sedan 1992 barn mot hepatit B. Sedan 2005 ingår detta utan kostnad i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det föds ca 20 miljoner barn per år i Kina!
Öppningsceremonin hölls i The Great Hall of the People vid Himmelska fridens torg. Presidiet utgjordes av en grånande skara manliga FIP-veteraner samt kineser varav en kvinna, vice premiärministern Wu Yi. FIP:s främsta utmärkelse, Host Madsen Award tilldelades professor Patrik Couvreur, Frankrike, for hans pionjärinsatser inom nanopartiklar som läkemedel, vilket öppnat nya möjligheter inom target drug delivery.
 
Efter denna solenna del sparkade det kinesiska kulturprogrammet loss. Det spände fran Pekinopera och dans med fantastisk kostymprakt till klassisk operasang av varldsklass – O sole mio – och rejält drag av fem svartklädda kortkjolade kinesiskor som spelade pop på fiol!

Framför mig till vänster satt en tuggummituggande 20-årig kinesiska med läckert svartglittrande skärm på huvudet och grönsvart T-shirt. Tuggummituggande var inte tillatet enligt inbjudan till evenemanget. Det var en kontrast till podiets vaktavlosninsliknande procedurer – ett framtidshopp! Framsteg börjar aldrig med applåder till det bestående utan med protest och opposition.

Anders Cronlund är utbildningschef på Läkemedelsakademin och gästbloggare på Läkemedelsvärlden.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng