Annons

Vem ansvarar för fel efter läkemedelsgenomgångar?

5 sep 2007, kl 12:26
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Om ändringarna vid en läkemedelsgenomgång sannolikt bidragit till att patienten avled, vem bär ansvaret? Nyligen friades en apotekare i ett sådant fall. Men resonemanget riskerar att underkänna apotekaren som självständig yrkesutövare kommenterar läsaren Tobias Renberg.

Fallet gällde en apotekare och en specialistläkare som gjort en genomgång av läkemedelslistor på ett äldreboende. Situationen var speciell eftersom de gjorde detta utan att ha vare sig journaler eller behandlande läkare till hands. Ännu svårare blev fallet eftersom specialistläkaren dog, och när fallet hamnat hos HSAN står apotekaren ensam kvar med fingrarna i kakburken. Läs artikeln.

HSAN gav den ansvarige läkaren en erinran, anmälan mot överläkaren lades ned eftersom han avlidit och apotekaren slapp prickning helt.I artikeln resonerar flera intervjuade om att en apotekare bara bidrar med frågeställningar som den ansvarige läkaren måste ta ställning till och att apotekaren därför inte kan ha något eget ansvar för utfallet.

Apotekaren Tobias Renberg kommenterar artikeln så här:
?Om det enskilda fallet kan jag inte uttala mig, men om en apotekare undgår ansvar därför att deras beslut, åtgärder eller brist på åtgärder ändå måste sanktioneras av en läkare, så är det ett underkännande av apotekaren som självständig yrkesutövare.?

Vad tycker du? Om du ger en kollega ett yrkesmässigt råd utifrån din expertis som den sedan följer, och allt går snett. Vems är ansvaret?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng