Antivaxxare, är du beredd att ta ditt moraliska ansvar?

24 feb 2020, kl 14:10
28

Ingrid Helander
Chefredaktör

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Den här texten är riktad till dig som sprider myter och lögner om vaccin. Egentligen är ni inte så många, men desto mer högljudda och ihärdiga – inte minst i sociala medier. Och potentiellt livsfarliga.

Häromdagen publicerade viLäkemedelsvälden en text och en film där barnläkaren (tidigare barnhälsovårdsöverläkare, numera samordnande skolläkare) Johanna Rubin svarar på frågor och bemöter myter om vaccin. Syftet är att ge viktig och välbalanserad information till framför allt föräldrar som står inför att vaccinera sitt/sina barn

Som flugor runt en sockerbit flockades snabbt den ena vaccinförnekaren efter den andra i kommentarsfältet till vårt Facebook-inlägg. Som tur är finns där också en hel del vettiga personer som bemöter tokigheterna. Men det är inte alltid det räcker. Kanske finns det föräldrar, som efter att ha sett återkommande antivaxx-påståenden, börjat tro på dem och väljer bort vaccin för sitt barn.

Se dig själv i spegeln, antivaxxare

Därför vill jag att du, antivaxxare, tar dig en titt i spegeln och funderar på ditt eget ansvar för konsekvenserna av det du sprider. Att just du väljer bort vaccin för din egen del spelar mindre roll i sammanhanget. Skulle du bli sjuk får du faktiskt skylla dig själv. Men inte ens det behöver du vara orolig för eftersom vi i Sverige skyddas av flockimmunitet tack vare den höga vaccinationstäckningen i befolkningen. Än så länge.

Vad tror du, kära antivaxxare, skulle hända om alla pågående vaccinationsprogram plötsligt lades ned? Eller ett inte lika avlägset scenario – att vaccinationstäckningen skulle sjunka några procent så att sjukdomarna vi vaccinerar mot åter får fäste i samhället?

Många av er antivaxxare som nu sår tvivel och sprider lögner i vårt kommentarsfält ser ut att vara i medelåldern. Kanske har ni barn som hunnit bli lite större. Men om vi nu leker med tanken att vi slopar detta med vaccin, eller att vi inte längre skyddas av flockimmuniteten. Vad tänker ni om de barn som garanterat kommer att drabbas av svåra sjukdomar, som till exempel mässling?

Allvarlig barnsjukdom

Kanske är det ditt eget barn? Eller din väns barn? Eller ditt barnbarn? Eller ett helt random barn på Ica? Har hen ”tur” får hen bara sjukdomen, vilken trots att det är en barnsjukdom, verkligen inte är någon barnlek.

Inte osannolikt kommer hen att drabbas av någon form av komplikation som till exempel lunginflammation eller ögoninfektion. En på tusen, troligen fler, riskerar också att drabbas av hjärnhinneinflammation, vilket kan ge men för livet eller till och med leda till döden. Men det här vet du redan, kära antivaxxare. Bara det att det i din värld är bra mycket lindrigare med såväl sjukdom som komplikationer (även död?) än att ta ett väl utprövat, effektivt och säkert vaccin.

Så, när effekterna av dina lögner blivit verkliga, hur tycker du att samhället ska rusta sig för att ta hand om alla smittade som blir följden av din antivaccinationsstrategi? Vad ska du säga till de barn som blir allvarligt sjuka för att det enligt din mening är bättre att ”gå igenom sjukdomen” än att förebygga den med ett säkert vaccin? Och hur tycker du att de föräldrar vars barn inte ”stärkte sitt immunförsvar” genom att få mässling utan faktiskt dog ska gå vidare?

Ta ansvar för lögnerna

Varje gång Läkemedelsvärlden eller någon annan skriver om värdet av vaccin, för folkhälsan i stort och för den enskilda individen i smått, förväntas vi svara på och bemöta osakliga och felaktiga påståenden i parti och minut. Det är som sagt bara att titta på kommentarerna till vårt senaste inlägg.

Men nu är det dags att du, kära antivaxxare, svarar på hur du tänker ta ditt ansvar om dina vaccinlögner får fäste och sprids till fler än i dag. Har du inget svar, eller är för fast i ditt eget identitetsbyggande som vaccinförnekare, behöver du inte svara. Men behåll då dina villfarelser för dig själv och förstör inte något som samhället har byggt upp på tillit och vetenskap.

OBS. Till dig som har frågor om vaccin – läs gärna mer på Folkhälsomyndighetens hemsida eller prata med din bvc-sköterska/bvc-läkare/skolsköterska.

28 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Ansvar ja. Intressant fråga. Tar du ansvar för alla som drabbats av biverkningar av vacciner? Det är många kan jag lova. Hur kan jag veta det? Jag har läst och lyssnat på forskare, läkare och andra inom läkemedelsindustrin under fyra års tid, dagligen. Och då har jag inte bara nöjt mig med 1177 Vårdguiden även om den är bra att ha många gånger. Jag har lyssnat på experter och kunniga inom branschen som riskerat och förlorat sina karriärer för att de upptäckt tveksamheter som inte är accepterade för att inte säga ‘livsfarliga’ för industrin. Det var nämligen fyra år sen jag såg effekterna hos min egen son och får man erfara det så är det inte så svårt att se lögnen. Enligt vårdpersonal är det ju typ bara feber och utslag på injektionsstället man kan drabbas av. Då inser man ju snabbt att nån koppling sällan görs till alla de biverkningar som finns i bipacksedeln.
  Sen ska vi inte tala om alla tusentals och åter tusentals av erfarenheter från andra föräldrar vars barn drabbats av fruktansvärda biverkningar som faktiskt allt som oftast går att finna i många bipackssedlar om man bara tittar lite mer noggrant. Och hur tror du att skepsisen mot vacciner ska kunna minska när det från läkarhåll (hos de som har kvar jobbet) aldrig talas om några negativa effekter av vacciner som om de inte finns?

  Och vi väljer bort vacciner för att vi har hela bilden. Så frågar du mig så hade det varit bra om alla vacciner slopade. För folkhälsan och för individen. Vet du att det inte främst var farligheter i barnsjukdomarna som ledde till vaccinationsprogrammet? Det var samhällsekonomiska skäl. Bara att slå upp i ditt historiska arkiv. Idag funkar det bra att köra den skrämseltaktiken med de under 45, men den funkar inte med såna som jag som växte upp med alla de sjukdomarna. Jag har haft de flesta. De flesta i min hemort hade de också. Vi är immuna för livet. Inget vaccin ger den immuniteten. Vi slutade dö innan programmen. Det är ingen myt! Kolla bara in SCB! Och inte en ihoppressad kortare variant som är gjord av vaccinförespråkare.

  Ansvar ja. Det är många som behöver ta ett ansvar och att då slänga in ett arrogant översittarinlägg som chefredaktör och fullkomligt köra över alla oss som drabbats gör inte att vi tystnar. Tvärtom. Kanske på den här sidan dock om vi blir för obekväma. 🙏

  • Du är välkommen att berätta hur du, som uppenbarligen förespråkar avskaffande av vaccin, tänker ta ansvar för den samhällsutmaning och det personliga lidande som kommer att bli följden när svåra sjukdomar som mässling, polio, difteri mfl åter drabbar befolkningar i stor skala. Tills dess anser jag den här konversationen avslutad.

 2. Kära Ingrid.

  Som du mycket väl vet så är immunförsvaret helt avgörande för människors hälsa. Vad sägs om att du kollar vilken effekt olika vaccin kan ha på detta system? Finns det en risk att vissa vaccin ökar frekvensen av barnadödlighet med 5 ggr?

  Det finns som tur är en dansk professor som har forskat i detta.

  Är du beredd att ta det moraliska ansvaret att bidra till att väldigt många barn dör i onödan pga ett svagt immunförsvar?

  Se denna och fundera på om det inte är så snart och vitt som många tror.

  https://youtu.be/_d8PNlXHJ48

  • Intressant att den danska professorn ser så många “non specific” fördelar med live vaccin och att vaccin tycks ha många andra fördelar förutom att “bara” skydda mot specifika sjukdomar.

   • Jörgen.

    Vi behöver följa upp vilka live vaccin som ger dessa fördelar.

    Immunförsvaret är uppbyggt för att reagera via slemhinnor i ansiktet först för att sedan påbörja sin motattack mot angriparen.
    Dvs det är inte otänkbart att vaccinet måste ges oralt för att ha denna effekt.

    Överlag så reagerade du på”fel” sak om du nu vill vara objektiv.
    Det stora är att dödligheten ökar kraftigt med vissa typer av vaccin och författaren här ovan tycker att det är oansvarigt att avråda andra till att ta vaccin som ökar dödligheten hos barnet. Detta blir otroligt bakvänt vilket tyder på att författaren inte har satt sig in i ämnet och agerar själv oansvarigt.

 3. Alla som inte vill vaccinera sig kan ju testa stelkramp, sedan kan vi ju se om de fortfarande vill ha sjukdomen en andra gång….

   • Svårt? Nej inte inte om du tänker efter. Många av oss som varnar för vacciners fara, var PRO vaxx tills våra underbara barn drabbades av vaccinskador. Det normala är väl att man varnar andra för potentiella faror??

 4. Jag har bara två kommentarer.

  1. Varför finns det inte en enda säkerhetsstudie genomförd där vaccin jämförs med ett neutralt placebo?
  2. Varför nyttjas inte stora doser c-vitamin som förebyggande åtgärd nu i de här Corona Virus tiderna tills något annat visat sig fungera bättre? Idag har svensk sjukvård ingenting att erbjuda! Varför då inte erbjuda något som, i Wuhan distriktet, visat sig effektivt gällande just Corona Viruset?

  • Hej,
   1. Den frågan har du säkert ställt och fått besvarad många gånger. Dels kan man ju säga att den typen av studier visst har gjorts, genom att jämföra antal sjukdomsfall innan och efter vaccin infördes eller mellan olika populationer där vaccintäckningen är hög resp låg. Man ser då att betydligt färre blir sjuka sedan vaccin införts eller där vaccintäckningen är hög. Att man inte medvetet utsätter två grupper för en farlig smitta, men bara ger skyddande vaccin till den ena, kan nog de flesta förstå. Det vore helt enkelt inte etiskt försvarbart.
   2. Har ingen som helst koppling till denna blogg.
   3. Saknar fortfarande svar på min fråga i bloggen.

   • Ingrid.

    Visa gärna en enda studie där man har använt ett äkta placebo och kontrollerat ett vaccins effekter på hälsa över en längre period.

    Jag förstår att du TROR att det finns många studier som dessa då man aldrig pratas om att placebo gruppen alltid får ett aktivt placebo. Dvs det innehåller adjuvant. Alternativt så använder man ett annat vaccin som kontrollgrupp.

    Du är kanske medveten om att CDC nu fick en domstolsorder att släppa sitt underlag de använder för sitt påstående att det inte finns kopplingar mellan autism och de vaccin? Frågan gällde specifikt de vaccin som ges i USA innan 6 mån ålder. CDC lämnade då ut ca 20 studier som de har använt dom underlag. Titta på dessa studier så får du en inblick i hur obefintligt underlaget är till och med på denna front. Du kommer snabbt att se att de flesta studier har med irrelevanta vaccin och adjuvanter att göra (dvs de ingick inte i denna specifika grupp vacciner). Ingen studie som lades fram har använt en placebogrupp. En metastudie som faktiskt skulle kolla sambandet med autism kom fram till att det inte finns några studier, och är man därför inte kan dra några slutsatser.
    Detta är otroligt uppseendeväckande eftersom man har länge påstår att detta är väldigt noga undersökt. Men allt var en lögn.

    Har du integritet nog att ens undersöka detta? Tillåt mig tvivla. Kommer du att kunna behålla ditt jobb om du börjar gräva i saker som detta? Jag tvivlar åter igen…

    Mvh
    Kent

 5. Kära Ingrid.

  Du är potentiellt livsfarliga, och glömmer bort, att vi har ett svar, och att vi inte är för fast i vårt eget identitetsbyggande som föräldrar till vaccin skadat, och därför behöver vi svara.

  Men INGRID behåll då dina villfarelser för dig och håll tyst, om du inte har pratat eller besökt oss, som har och är vaccin skadat.

  Så, när effekterna av dina lögner blivit verkliga, hur tycker du INGRID att samhället ska rusta sig för att ta hand om alla vaccin skadat som blir följden av din vaccinationsstrategi?

  Vad ska du säga till de barn, vårt barn, som blir allvarligt sjuka för att det enligt din mening är bättre att ” ta HPV vaccinen än att förebygga med att gå till sina Gynekologisk undersökningen, vilket dom övrigt också ska även om dom har fått vaccinen.

  Ja faktisk med allt vi vet idag, så ger det INGEN mening att ge HPV vaccinen till små flickor 9-12år. Låt dom leva livet.

  Men så tjänar ni ingen pengar, och det är ju tydligen mera värd än hälsan hos våra barn

  För i Sverige är ingen vaccin skadat, eller ?

  Vi är stolta föräldrar med stort F. till ett barn, som är skadat efter HPV VACCIN, sjuk nu på 8 år, så nu är hon blivit en ungdom, som har fått förstört sitt liv.

  Vi kommer ALDRIG sluta kämpa och berätta, hur sjuk vår dotter är blivit efter HPV vaccinen, för vi önskar verkligen inte, att andra föräldrar ska chansen med sitt barns liv.

  Läs FASS : vi får INTE GE VACCINEN TILL BARN som är Överkänslighet mot de aktiva substanserna eller mot något hjälpämne.

  GLÖMMER NI INTE BERÄTTA DET FÖR FÖRÄLDRARNA?

  Du ger ju inte nötter till ditt barn om hon/han er nötallergiker, så varför GLÖMMER ni fråga om barna tåler HPV VACCINEN. ?????

  Som tur finns där hjälp att hämta i DANMARK till oss som är drabbade, och i DANMARK mörklägger dom inte sanningen om vacciner, som ni och du gör Sverige.

  Om du får sprida osanningar, får vi sprida sanningar.

  Lyssna på :
  Vem ska bota Maja del 1 og 2

  Norra Skåne: Vaccinering blev en mardröm

  • Hej,
   jag beklagar att ert barn är sjukt. Det är naturligtvis inget jag önskar någon. Omständigheterna kring ert barn sjukdom kan jag inte uttala mig om eller om det konstaterats bero på vaccinet, vilket i sådana fall är mycket ovanligt. Du skriver att “låt 9-12-åringar leva livet”. Jag håller med, och gärna längre än så. Därför är det viktigt att så m,ånga som möjligt tar del av de vaccin som erbjuds som ger ett gott skydd mot en rad sjukdomar, inklusive livmoderhalscancer mm som med hpv-vaccinet. Det är också därför farligt när människor sprider skräckpropaganda om vaccin, vilket skulle kunna få någon att välja bort ett effektivt och säkert skydd för sina barn.
   Nu återstår för dig att besvara min fråga i bloggen. Vill du inte det behöver du inte kommentera mer. Tack på förhand.

 6. Måns.

  Vad vet du om stelkrampsbaktetier?
  Även på den tid som de flesta svenskar jobbade inom jordbruket utan vaccin var det väldigt ovanligt att få stelkramp.

  Denna bakterie för vid kontakt med syre, så vi hittat den endast i klumpar med jord som håller tätt mot luften.
  Denna jord måste sedan hamna i kroppen på ett sådant sätt att du inte kan rengöra såret så syre kommer dit, dvs det behövs ett djupt sticksår som för med jorden ned relativt intakt.

  Du kan alltså inte få stelkramp visa taggtråd eller hundbett om det inte är fast jord som följer med.

  För den som jobbar inom lantbruk eller på något vis hanterar högafflar i en miljö där jord ofta finns på liknande vassa tingestar så kan detta vaccin vara värdefullt.
  För ett barn i dagens Sverige är det onödigt.

 7. Är det konstigt att folk blir s.k. “Anti-vaxxers” om man tittar på exempelvis hysterin kring svininfluensan som hade en dödlighet på 0.02%. Mer än hälften av Sveriges befolkning vaccinerades p.g.a. medias skrämseltaktiker och skadorna blev större av vaccinet än av sjukdomen i sig.

 8. Fakta: Över 600 har sökt ersättning
  Den som drabbats av narkolepsi i samband med vaccinationen med Pandemrix, och som har fått sambandet godkänt, har rätt till ersättning.
  Hittills har 633 personer anmält till Läkemedelsförsäkringen att de drabbats av narkolepsi som en följd av vaccinet.
  421 har fått godkänt, medan 175 har fått avslag. 37 är under utredning.
  Taket i försäkringen är 10 miljoner kronor för varje drabbad.
  Hittills har cirka 60 miljoner kronor av försäkringens totalt 150 miljoner betalats ut.
  När pengarna är slut kommer Kammarkollegiet att överta ansvaret för att besluta om och betala ut ersättning.
  Källa: Läkemedelsförsäkringen

  Våra tankar går till alla drabbade, och till dig Ingrid, hoppas aldrig du ska gå igenom det, som vi gör varje ända dag ! 😢

 9. Vi gör ingen propaganda, eller berättar lögner, utan berättar sanningen om hur vi har det, och det är stor skillnad på det.

  Propagandan i din text, är att försöka ge oss skuld i vad, du anser som samhällsproblem, som vi inte har med att göra.

  Vi har mänskliga rättigheter och här är några exempel:

  Du ska få vara med och bestämma om saker som handlar om ditt eget liv:
  Därför har vi alla rätt, att välja om vi vill vaccineras eller inte och detta borde respekteras både och.

  När vuxna bestämmer saker, som påverkar unga, måste de alltid tänka på ungas bästa:
  Är det bästa att ta risken att barn kanske blir sjuka? Är detta ryskroulette?

  Du har rätt att ha en egen åsikt och att berätta vad du tycker genom att skriva, prata eller göra en film om det. Men om det är något som kan kränka andra, får du inte alltid berätta vad du tycker:

  Diskrimineringslagen innehåller även en bestämmelse om förbud mot diskriminering när offentligt anställda möter allmänheten.

  Du får såklart ha din egna åsikt på din fritid Ingrid, men du glömmer kanske bort, att du kränker oss! där är sjuka efter en vaccin, och dom där väljer bort vacciner av olika orsaker i ditt inlägg, vilket inte är okej.

  Du kan resonera kring och berätta varför du tycker det är bra med vaccin och skriva det istället för, att dra ner och kränka andra människor, bara för att dem inte har samma åsikt med dig.

  Du har först och främst också skrivit inlägget, och därmed startat debatten, och därför tycker jag, att du får ta svaren som kommer.

  Svar på din fråga eller inte.
  Frågan du ställer är också helt irrelevant, då det inte föregår någon propaganda från vår sidan, utan det handlar om åsikter och val man gör utifrån vilka förutsättningar man haft i livet.

  Du har rätt till en bra hälsa och sjukvård, när du behöver det:
  Här känner vi verkligen en stort svikt, då det inte finns någon hjälp att hämta i Sverige, utan själv får hitta hjälp i Utlandet.
  Man blir inte tagit på allvar, även om biverkningar redan står i vaccinens bipacksedel.

  Kom ihåg:
  Everyone you meet is fighting a battle, you know nothing about.
  BE KIND ALWAYS!
  Lesson to be learned!

  Köp boken :
  Vacciner – Sandhed, løgn og kontroverser
  af Peter C. Gøtzsche

 10. Hej . Det var ett nytt ord, antiwaxxare ? Ny på sidan!
  Trodde sådant var från någon extrem religon .
  Idag var jag och lämnade blod och meddelade då personalen att jag tillfrisknat
  från covid -19 och varit symtomfri i tjugo dagar.
  Då jag nu har utvecklat immunitet mot detta farliga virus så kommer mitt blod nu att bidra till att våra forskare kommer närmare ett vaccin eller nu i första hand kunna ge blodplasma till de som skulle vara ytterst tacksamma om det fans ett vaccin mot covid-19.
  Jag har förstått att några av oss blivit allvarligt skadade av ett vaccin som den personen inte borde ha tagit. Vi kommer aldrig att kunna ha vaccin som inte ger några biverkningar .
  Alternativet utan vaccin skulle förmodligen sänka medellivslängden på människan rejält . Alla fem i min familj är vaccinerade mot det mesta och vi har varit i länder utan vaccinationsprogram .
  Det vore konstigt om en antiwaxxare inte skulle förstå allvaret med det lidande som det innebär att inte vaccinera sin befolkning.
  De få forskare som jag känner är inte intresserad av att tjäna pengar på det de gör. De är intresserad av att det finns pengar att forska med.
  Vad tjänar en forskare på att komma med osanning eller vilseledande information? Då har dom ju inte uppnått det viktigaste, som förmodligen är ett steg närmare målet.
  Lars Dahl

 11. Hej Christian,

  Det jag är intresserad av är sanning. Det kanske stämmer det du säger för vissa vacciner, men det lustiga är att industrin vägrar göra tester av vaccineras säkerhet på ett normalt medicinskt vid.

  Om de bara gjorde en stor, påkostad långsiktig uppföljning på ett antal tusen barn där man jämförde hälsan hos fullt vaccinerade mot ovaccinerade så skulle denna diskussion försvinna.
  Poängen med vaccin är att det ska minska lidande och vara samhällskonomiskt lönsamt. För att få klarhet i denna investering då behövs denna typ av studier.
  Det finns många tusen ovaccinerade barn i Sverige, och det går att få till ett bra randomiserat underlag om man anstränger sig. Framförallt i USA och i tredje världen är detta lätt.

  Som du kanske redan vet så är det klarlagt att DTP- vaccinet ökar barns totala dödlighet med flera hundra procent i länder med hög barnadödlighet. Detta beror på den icke-specifika effekten som man aldrig studerar när man kontrollerar ett vaccins säkerhet.
  Det finns ett antal studier som bekräftar detta, men har man inte tid så är denna föreläsning från en av forskarna väldigt informativ.
  Så frågan bli också varför vi vill orsaka hundratusentals onödiga dödsfall hos barn i dessa länder?

  https://youtu.be/_d8PNlXHJ48

  /Kent

 12. Olika länder vaccinerar mot olika sjukdomar. De länder som inte vaccinerar mot en sjukdom som andra länder vaccinerar imot drabbas inte Mer än landet som vaccinerar. Hur kommer det sig?

  • Kewin
   Dina uttalande stämmer inte. Hur många dör inte av vissa barnsjukdomar i Afrika för att det inte får vaccin?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng