Annons

Vilseledande pseudovetenskap om tarmbakterier och psykisk ohälsa

21 feb 2019, kl 23:09
13

Annons
Ingrid Helander
Chefredaktör

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

För en tid sedan efterlyste ett antal forskare på DN Debatt en oberoende aktör som faktagranskare av fack- och populärvetenskaplig litteratur som utger sig för att vila på vetenskaplig grund, något som saknas i dag. Sådan litteratur är särskilt vanlig inom området kost och hälsa, där publiceringstakten av böcker med hälsoråd och tips om dieter är ovanligt stor.

De senaste åren har en specifik nisch inom området formligen exploderat – nämligen böcker om mat som sägs kunna påverka tarmfloran, och i förlängningen vår hälsa.

Även inom vetenskapen är intresset för det så kallade mikrobiomet stort och mycket forskning ägnas åt att förstå tarmflorans betydelse för en rad olika kroppsliga funktioner. Men forskningsfältet är ännu i sin linda och majoriteten av studierna är gjorda i cellkulturer eller på möss. Några entydiga svar på om och hur eventuella förändringar av normalfloran i tarmen påverkar oss människor är fortfarande långt borta.

Men det hindrar inte författare och förläggare från att slå mynt av ”bakterie-hajpen”. En av storsäljarna inom område, boken ”Kimchi och Kombucha – den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”, av Soki Choi (Bonnier Fakta), kom ut i augusti förra året. I den beskriver författaren, som inte har någon medicinsk utbildning, bland annat hur autism kan kopplas till förlossning med kejsarsnitt. Teorin är att barnet missat en massa ”goda” bakterier som det skulle ha fått vid en vaginal förlossning.

Likaså beskrivs hur barn som under de tre första levnadsåren får antibiotika riskerar att få försämrad hjärnkapacitet för resten av livet på grund av temporärt påverkad tarmflora (antibiotika dödar som känt är bakterier).

Värst av allt är kanske bokens vidlyftiga kopplingar mellan tarmfloran och utvecklandet av psykisk ohälsa och sjukdomar som Alzheimer och Parkinson. Budskapet är att genom att äta ”rätt” (enligt författaren mycket fermenterad kost) kan du både förebygga och bota dessa tillstånd.

Men att påstå att en livsfarlig sjukdom som depression (ungefär 1 500 människor i Sverige tar sitt liv varje år) kan botas eller lindras med jäst te (kombucha) eller syrade grönsaker (kimchi) är oerhört magstarkt – särskilt för en som saknar medicinsk utbildning.

Som författare till en ”faktabok” är publiceringen ändå helt okej, för till skillnad från publiceringar i vetenskapliga tidskrifter krävs ingen oberoende granskning av innehållet. Den vetenskapliga garantin står författaren och förlaget, i det här fallet Bonnier Fakta, för.

Och oftast stannar det vid det. Men inte denna gång. Journalisten, författaren, föreläsaren och poddaren Christian Dahlström har under ett halvår granskat vetenskapligheten i ”Kimchi och Kombucha …”. Resultatet presenteras i två kommande avsnitt av podden ”Sinnessjukt”.

Under totalt två och en halv timme intervjuar Christian Dahlström en rad tunga forskare och experter inom inom nutritionslära, mikrobiologi och psykiatri, liksom företrädare för en patientorganisation och för Läkarförbundet om de slutsatser som Soki Choi drar i boken. Och experterna är inte imponerade:

”En potentiellt farlig bok. Finns inga bevis för detta alls och det riskerar att leda människor fel eller få folk att sluta med andra verksamma behandlingar”, säger Christian Rück, överläkare och lektor i psykiatri vid Karolinska institutet, apropå innehållet om att ”rätt” mat kan bota psykisk ohälsa.

”Illa att hon ger råd om psykiatriska sjukdomar, det kan få fruktansvärda konsekvenser”, säger Göran Engberg, professor i farmakologi vid Karolinska institutet, med hjärnan som forskningsområde.

”Fullständigt vansinnigt att man ska ägna sitt liv åt att vårda sin tarmflora”, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi med särskild inriktning mot normalflora, vid Sahlgrenska akademin. ”Soki uttalar sig utanför sitt kompetensområde … Soki Choi blandar etablerade sanningar med obekräftbara uppgifter”.

I boken beskrivs också Soki Choi med epitetet ”doktor” och att hon är knuten till Karolinska institutet, KI. Det stämmer till viss del, hon har doktorerat vid KI. Men Soki Choi är ekonom, utbildad vid Handelshögskolan, och doktorstiteln är kopplad till forskning om sjukhusfusioner. Hennes doktorsavhandling som lades fram vid KI, handlade om sammanslagningen av Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge universitetssjukhus.

Att titulera sig som ”doktor vid KI” samtidigt som man ger medicinska råd med hävdad vetenskaplig förankring är ”moraliskt fel”, säger Thomas Lindén ordförande i Sveriges läkarförbunds etik- och ansvarsråd, i podden. ”Jag tycker också att bokförlaget har ett moraliskt ansvar gentemot de läsare och de kunder de vänder sig mot”, säger han.

Sedan boken kom ut har Soki Choi även medverkat flitigt i diverse medier, bland annat i public service-programmen Fråga Doktorn (Svt, 20 aug 2018) och Meny (SR, 23 aug 2018) och där, utan att ifrågasättas, lagt ut texten om den ”mikrobiotiska revolutionen”, om hur ”mjölksyrabakterier har samma effekt som antidepressiva läkemedel” och om vikten av att vårda tarmfloran på ett korrekt sätt (med kimchi och kombucha då förstås).

Det är inte svårt att hålla med forskarna på DN Debatt om behovet av oberoende granskning av fack- och populärvetenskaplig litteratur – ett ansvar som rimligen förlagen redan borde ta.

Tills att en sådan instans är på plats (om någonsin) är det bara att vara tacksam över enträgna granskare som Christian Dahlström, och lyfta på hatten för dessa två poddavsnitt som alla bör lyssna på.

Avsnitten finns publikt där poddar finns och på Sinnessjukt.se. 

Här hittar du del 1 av podd-granskningen.
Här finns
del 2 av granskningen.

13 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Det är väl klart att alla de intervjuade förkastar detta då de gått i en annan skola. Jag är varken för eller mot men människor är missnöjda med landstingets ”hjälp” och desperat söker man andra lösningar. Själv har jag funnit en kost (ej fermenteringsrelaterad) som har förändrat mitt liv på kort tid. Så uppmuntra öppenhet till olikheter och låt människor testa alternativa metoder
  och sluta stänga av deras motivation till lösning – det mår de troligen endast sämre av?

 2. Fast det handlar inte om olika ”skolor”, det pågår som sagt mycket forskning rörande tarmfloran och mikrobiomet, men det är ett ungt forskningsfält. Så att som Soki Choi dra långtgående slutsatser av prekliniska studier inom ett ämne där hon inte har någon utbildning, lägga fram orsakssamband där inga finns och hävda medicinska effekter av att äta på det sätt hon förespråkar är helt ovetenskapligt och potentiellt farligt. Hon kan gärna tipsa om recept på kimchi mm för kulinariska upplevelser men inte som behandling av psykisk sjukdom. Jag rekommenderar verkligen att lyssna på poddavsnitten på sinnessjukt.se.

 3. ”Teorin är att barnet missat en massa ”goda” bakterier som det skulle ha fått vid en vaginal förlossning”.
  Det är ju knappst något författaren hittat på själv? Finns ju rätt mycket forskning och publicerade artiklar kring det sen många år tillbaka?

  • 1. Har du hört granskningen där forskarna som intervjuas diskuterar (och avfärdar) just detta? Annars hittar du granskningen här: sinnessjukt.se
   2. Vilka forskningsartiklar syftar du på? Som alltså ger tydligt stöd för att bakterier från mammans vagina skulle förhindra utvecklandet av autism hos barnet.

 4. Nu menade jag inte just belägg för autism utan att tarmfloran från mamman överförs till barnet vid vaginal förlossning- det är ju ingen nyhet vad jag läst genom åren. Om det har ngn avgörande betydelse eller inte är ju spännande forskning dock. Är ju hur bra som helst att det forskas så mkt- tänk om vi kan bli en friskare befolkning?
  Tex
  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/05/13/forandringar-i-spadbarns-tarmflora/

  Även denna artikel från feb-19 är intressant: Links between gut microbes and depression strengthened.
  https://www.nature.com/articles/d41586-019-00483-5?fbclid=IwAR0waxjkskHr0qTWsVnxXndg4gL7thE7SJtKx3lVeCZuZE2e-JbPVutwMX8

 5. Det är väl ingen som ifrågasätter att forskning om tarmfloran är spännande forskning. Problemet är ju när personer kommer med påståenden som det inte finns några som helst belägg för ännu (vilket står klart och tydligt i de artiklar som du länkar till) och utmålar dem som sanning. I den nature-artikeln som du länkar till diskuterar de klart och tydligt att det saknas forskning om orsakssamband mellan bakterier och mental hälsa. Att från den lilla forskning som finns (eftersom det är nytt fält) komma fram till slutsatsen att kimchi och kombucha, som författaren dessutom råkar sälja, kan bota depression är över alla gränser.

 6. Vad gäller den antidepressiva effekt, så ger placebo effekt hos 50 % och antidepressiva 75 %. 25 % får ingen effekt alls av antidepressiva. Detta lärde jag mig i början av 80-talet när Astra lanserade sitt SSRI Zelmid. Bredvid mig satt Uno Otto som hade etiska invändningar till mig mot den lilla skillnaden mellan effekt och placebo, Just den ringa skillnaden mellan placebo och psykofarmakaeffekt är ett problem för nya psykofarmaka idag. Nya preparat kan idag stupa på att effekten ej är bättre än placebo i fas III. Nu hävdar vissa att placeboeffekten kan vara sjukdomens naturliga förlopp och ej en effekt i sig, som placeboaffekten antyder. Tror man att Kimchi och Kombucha har antidepressiv effekt så får man sannolikt viss effekt ändå, men det ger väl inga biverkningar annat än möjligen gasbesvär. Det är väl det positiva med dessa dietråd. Zelmiden t.ex fick avregistreras pga biverkningar. Läste att hennes bok sålt i hisnande 33000 ex. Om landets 40000 läkare skall köpa och faktagranska boken håvar hon nog in en miljon till. Jag köper inte boken, men jag skall köpa en burk Kimchi på Willys även om den var lite dyr 30-40 kr.

 7. Jag reagerar på :
  ”Fullständigt vansinnigt att man ska ägna sitt liv åt att vårda sin tarmflora”,
  Idag genomförs avföringstransplantationer på våra sjukhus vid olika diagnoser, just för att få en frisk tarmflora.Då kan det inte vara helt betydelselöst att man försöker se till att ens tarmflora mår bra? …Det kan inte göras på annat sätt än genom adekvat kosthållning.
  Bra kost har många positiva effekter på kroppen, en av de är effekten på vår tarmflora.

 8. Är du så indoktrinerad, eller är du en del av dem som medvetet vill indoktrinera för egen vinning på andras bekostnad, Ingrid Helander? Lmv blottar sig tyvärr som pseudovetenskaplig, i sin ovilja att erkänna all evidens som inte stöder den petrokemiska läkemedelsindustrins intressen.

  • Mikael, om du läst Läkemedelsvärlden hoppas jag att du lagt märke till att vår rapportering grundar sig på vetenskapligt vederhäftiga källor. Varken jag eller Läkemedelsvärlden har heller något intresse av att blunda för evidens inom några områden. Däremot anar jag att du och jag inte delar samma uppfattning om vad som är att betrakta som evidens. Vad gäller kimchi och kombucha och dess inverkan på tarmfloran – och i förlängningen fysiologin – är evidensen obefintliga än så länge. För mig är det självklart att om man hävdar att något har hälsofrämjande egenskaper, som man dessutom påstår att man har vetenskapligt stöd för, krävs det mer än spridda studier på små populationer (ffa förösksdjur) för att prata om “evidens”. Extra mycket sticker det förstås i ögonen när man dessutom tjänar pengar på denna pseudovetenskap.

 9. Som så ofta är inte frågan svart eller vit utan en rejält utsträckt gråskala. Visst gör Choi vissa långtgående antydningar (inkl doktorstitelns användning). Men att tokdissa hennes bok är att döma ut tusentals år av österländsk medicin. För att kunna göra det måste man vara en ganska rejält trångsynt träskalle. Det vill du väl ändå inte vara Helander?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här