Anonyma avantgardister

14 jan 2010, kl 13:32
3

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Så har vi lagt ännu ett decennium till historien, 00-talet. Mycket
vatten har runnit under broarna och ingen kan säga att det inte ?hänt
något?, särskilt inte i vår bransch. Jag skulle dock vilja belysa en
helt annan trend som vuxit sig stark de senaste åren: explosionen av
anonyma åsikter i offentligheten.

Jag har under det senaste åren blivit allt mer fundersam över varför folk inte vågar stå för sina åsikter. Detta är en allmän tendens som verkar genomsyra alla samhällets sektorer. Mest tydligt har det blivit med intåget av den nya tekniken. Med bloggar och kommenteringsfunktioner på webbsidor har det blivit kutym att ösa ur sig mer eller mindre genomtänkta haranger under någon fiffig men anonym signatur. Ni som följt nyhetsutvecklingen på apoteksfronten via Internet har kunnat ta del av en strid ström av anonymiserade åsikter.

Jag tror dock inte att tekniken är främsta anledningen till denna utveckling. Vi svenskar har länge varit ett ganska gnälligt folk som skriver anonyma lappar i tvättstugor och på anslagstavlor i stället för att reda ut problemet på plats med dän det berör. Som ringer polisen i stället för att knacka på hos den störiga grannen. Och som skriver anonyma kommentarer på webben i bloggar och andra artiklar.

Varför har det blivit så? Hur kommer det sig att vi svenskar har blivit så ängsliga att vi inte kan träda fram bakom våra tankar och funderingar? Varför detta behov av att dölja sig trots att man många gånger har kloka synpunkter? Trots en mycket liberal, och traditionstyngd, lagstiftning om yttrandefrihet? Trots LAS, ett blomstrande föreningsliv, ?Lex Maria?, med mera? Jag välkomnar gärna synpunkter på detta, även anonyma.

För mig är det enkelt. Jag säger eller skriver inget som jag inte kan stå för. En åsikt utan tydlig avsändare är aldrig lika stark eller betydande i mina ögon som när en ?riktig person? levererar den. Det är därför jag blir beklämd när många av mina kollegor väljer att uttrycka sig anonymt kring utvecklingen på läkemedelsområdet. Debatten förtjänar bättre. Det här landet byggdes inte med lappar i tvättstugan.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Detta är nog åtminstone delvis sprunget ur en air av frustration. Farmaci-Sverige är litet. Men sannolikt är huvudroten ändå det mönster som präglar annan media. Genom att slippa skylta med din verkliga identitet kan du skapa dig din egen virtuella dito. Du har också all möjlighet att bryta mönstret. Jag skulle ge mina dar om någon av de mer tongivande i debatten tog initiativet, men deras tystnad avskräcker.

  2. Tidigare fanns det bara en arbetsgivare om man ville jobba på apotek, och det kunde ju vara lite lätt opraktiskt om man gjorde sig ovän med den…nu finns det fler arbetsgivare, men jag tror problemet kvarstår i en något annan form. Man kanske får avsluta alla sina inlägg med en signatur i stil med: Allt det jag skriver här är mina egna åsikter och nödvändigtvis inte mitt företags. Om man dessutom vill klaga på sitt eget företag, hur gör man det utan att vara anonym? Absolut ska man ju ta upp klagomål direkt med arbetsgivaren. Men vad gör man när man inte får någon respons, inget händer, och det är ett allvarligt fel? Apoteket AB har tyvärr varit extremt dåliga på det.

  3. Men jag tycker det blir intressantare diskussioner om man är noga med vad man skriver, och står för sina åsikter. I vissa forum är det ju snarare pajkastning och att ens skriva ett förnamn kan verka modigt – och då nöjer jag mig också oftast med just det. Här på Läkemedelsvärlden brukar jag alltid använda hela namnet och visst hoppar jag sen till lite när jag får syn på min kommentar – eller delar av den – i papperstidningen som jag tror att fler läser. Hur ska folk (mina kollegor men framför allt min arbetsgivare) tolka min kommentar? I början var det lite läskigt, för precis som politiker eller andra i offentligheten dras ju där ens svar lite grann ur sitt sammanhang. Men jag har vant mig, och jag tycker verkligen att det är viktigt. Det finns världens chans att diskutera och debattera de stora förändringar som sker eller borde ske, och det borde göras i en viss nivå.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng