Annons

Nu börjar det

18 jan 2010, kl 11:38
0

Ingrid Helander
<a href="mailto:ingrid@lakemedelsvarlden.se">ingrid@lakemedelsvarlden.se</a>

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Ingen kan nog påstå att själva apoteket var särskilt nytt. Hyllorna
stod där fyllda med samma sortiment och samma skyltar som man är van
vid. Men just igår eftermiddag var Apotek Påfågeln lite speciellt. Den
slitna gamla frasen ?alla var där? lämpar sig bra. De flesta med någon
makt över den här nya marknaden var där, och alla var på något vis
lättade över att alla faktiskt klaffat när det allra första apoteket
skulle öppna i ny regi.

Leif Nilsson, chefsapotekare på Medstop, berättade om en något stressig och nervös lördag när it-systemen skulle bytas för första gången. Men de hade fått allt att fungera där på lördag eftermiddag, och på söndag morgon stod han stolt och väntade på den första receptkunden. Fast det hade tydligen inte gått så bra att förklara för damen exakt hur historisk hon var. Hennes enda kommentar på det faktum att hon var den första besökaren på ett privat apotek var ?jaha?. Skulle gissa att hon är rätt så representativ för den genomsnittliga kunden.

Christina Åkerman, gd på Läkemedelsverket, konstaterade att det är först nu när de nya apoteken verkligen kommer igång och bygger upp sina verksamheter som de som myndighet kan se vad det är de behöver komplettera med, då särskilt när det gäller den producentoberoende informationen.

Rickard Bergström, vd för Lif, var istället inne på att det nu blir stor skillnad för hans medlemsföretag. Förhållandet mellan apoteken och industrin regleras i etikavtal, men det är mycket som kan hända i början innan förhållandet mellan dessa två nya branscher mognat. Det var inte mycket idé att förhandla om hyllplatser och liknande med monopolisten, men nya spelare kommer vara kreativa. De stora dragen som man har kunnat tänka ut på förhand är reglerade, men exakt vad kreativiteten hos läkemedelsföretagen och apoteksföretagen kommer leda till blir synligt först när verksamheterna är igång på riktigt.

Lennart Axelsson på Sveriges farmacevtförbund tyckte att visst, det är ju fantastiskt att omregleringen kommit så här långt. Men han kunde inte låta bli en dag som denna, sa han, att tänka på alla entreprenörer som satt fast i siffror och problem med it-system. Där har regeringen misslyckats ännu så länge, konstaterade han.

Stefan Carlsson använde ord som milstolpe och var nöjd för sin före detta personals skull att själva överlämnandet gått bra. Och så tyckte han att det var fina färger på Medstops apotek. I övrigt verkade han mest se fram emot att resten av överlämnandet skulle bli gjort, och att februari skulle passera. Det är sen det börjar för Apoteket AB.

Bullar, kex, godis och mingel. Myndighetsfolk, politiker, apotekskonkurrenter och läkemedelsindustri. Under en timma igår samlades de under ett tak för att se på när en apoteksskylt byttes till en annan och stämningen var entydig: Nu börjar det.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här