Annons

96 dagar kvar.

27 mar 2009, kl 13:46
0

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Idag offentliggör regeringen lagrådsremissen om hur det ska gå till när den vanliga handeln ska få sälja vissa receptfria läkemedel. I princip har allt varit känt sedan tidigare, men dokumentet visar att regeringen jobbar vidare enligt sin plan.

Datumet för genomförandet är också detsamma, från och med den 1 november ska vanliga butiker kunna sälja vissa läkemedel. När förslaget tagits fram har det varit tre frågor som stötts och blötts lite extra. Det första är åldersgränsen. Många remissinstanser var kritiska till den föreslagna åldersgränsen på 18 år för att få köpa läkemedel utanför apotek, men regeringen ignorerar kritiken. I praktiken kan det innebära att tonåringar i vissa delar av landet kommer få sämre tillgänglighet till exempelvis huvudvärkstabletter eftersom ombuden på sikt kommer att försvinna, och det inte är säkert att någon känner för att öppna ett nytt apotek i närheten. Självklart är det säkerhetsaspekten som får regeringen att ändå föreslå en åldersgräns. Men gör de det för att de för att skydda ungdomarna? Kanske kommer den mest till i teorin för att skydda regeringen mot kritik under debattens gång. I praktiken blir den sannolikt svårare att hålla.

Den andra frågan har handlat om vilka läkemedel som ska väljas ut. Läkemedelsverket håller på för fullt att ta fram en lista, ett inte helt oproblematiskt arbetet. Men precis som det sagts tidigare är det de läkemedel som idag får säljas av ombuden som blir vägledande för vilka läkemedel det ska bli.

Den tredje frågan handlar om tillsynen. Enligt förslaget krävs inget tillstånd, men man måste anmäla till Läkemedelsverket om man tänker sälja, och man måste sköta sig för det kommer att komma inspektioner. Men här har vi en ny runda av svarte petter som pågår. För vem ska egentligen kontrollera alla butikerna? Ingen vill. Men kommunerna får ansvaret, säger regeringen. Precis som med nikotinläkemedlen alltså. Men vad vi förstår innebär det mest att det nog blir lite si och så med kontrollen.

När det gäller den största delen av omregleringen väntar väl alla på nästa vecka när det magiska datumet 1 april dyker upp. Vilket är lika med TLV:s deadline för handelsmarginalerna. Svårt att veta vad man kan ta på allvar den dagen.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här