Annons
103 dagar kvar.
Foto: iStockphoto

103 dagar kvar.

20 mar 2009, kl 12:30
0

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Alla var där. Utom apoteken. Så kan man beskriva socialutskottets öppna utfrågning igår. Tanken var att befintlig expertis skulle klargöra ett och annat för våra folkvalda. Men var de på riktigt intresserade av klargöranden eller var det bara ytterligare en dag i politiken?

Det var uppenbart att det för politikerna var lika vikigt hur de sa saker som vad. Hur debatten låter inför väljarna är lika viktigt som den faktiska sakfrågan. Vad kom annars den här frågan som ställdes till facket från: Tror ni att omregleringen leder till att farmacevtutbildningarna blir mer attraktiva och att det då leder till ökade jämställdhet. En fråga som dessutom upprepades eftersom frågaren inte tyckte hon fick något bra svar.

När socialutskottet hade en liknande utfrågning för ett år sedan hade Stefan Carlsson en given plats som expert, och var också en av dem som fick svara på många frågor. Nu var han inte där, och inte heller någon av hans framtida konkurrenter. Vad beror det på? Och hur kommer det sig att Farmacevtföretagarna fick företräda branschen?
Ingen tvivlar väl på att de stora kedjorna har haft mycket säga till om bakom kulisserna. Men i den öppna debatten är de lågmälda. Som frontfigurer för den nya apoteksmarknaden träder istället Farmacevtföretagarna fram. De har onekligen gjort sig ett starkt namn på mycket kort tid. De har duktiga företrädare som tydligt förklarar att entreprenörskap finns och behövs inom apoteksvärlden. Men vilken tyngd finns det egentligen bakom organisationen? Är det ens en organisation? Igår sas det att de precis är på väg att bilda ett handlarkooperativ. De har 1100 personer som anmält intresse. 125 som faktiskt skrivit på papprena. Nog för att det är intressant att höra tankarna från entreprenörerna, men det är svårt att tro att det är de här 125 som ska infria regeringens löfte om en ökad tillgänglighet.

Så som förslaget nu ser ut är det uppenbart att det är de stora kedjorna snarare än entreprenörerna som man satsar på. Den som på riktigt vill få något klargjort kring hur den nya apoteksmarknaden kommer att se ut borde därför ha frågat de stora jättarna. Även om deras budskap riskerar att inte vara lika väljarvänligt som en eldig entreprenörs.

//LmV-redaktionen

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här