Annons

Den ultimata kombinationen

1 apr 2009, kl 18:23
0

Annons
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

I veckan presenterades en studie om ett så kallat multipiller på en hjärtkonferens i USA. Pillret innehåller fem olika aktiva substanser och enligt författarna är det ett enkelt och smidigt sätt att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar hos riskgrupper. Men drömmen om universalpillret har funnits i många år och än har inget klarat trycket.

Ett piller, en lösning. Tanken på att slippa hantera flera olika läkemedel och riskera att tappa bort ett, glömma eller blanda ihop är tilltalande. Tänk på alla mulitsjuka äldre vars dosetter skulle förses med ett par piller i stället för tvåsiffriga antal. Drömmen om en multitablett, eller ett polypiller är inte ny och starkast har drömmen varit inom hjärt-kärlforskningen.

Redan 2003 publicerade Nicholas Wald och hans kollega Malcolm Law från London´s Wolfson Institute of Preventive Medicine, en artikel i BMJ där de menade att en kombination av blodtrycks- och blodfettssänkande preparat som ges till alla över 55 år skulle kunna minska risken för hjärtattack och stroke med hela 80 procent. En smått euforisk stämning följde bland anhängarna av idén som menade att detta var betydligt mer effektivt och lätt att implementera än att få människor att äta mindre fett och salt och börja motionera.

Men trots positiva profetiorna har resultaten under de fem år som gått varit skrala och det finns en hel del betänkligheter med ett kombinationspiller. Lennart Forslund, chef för medicinsk information på Läkemedelsverket tar upp en del av problemen i en artikel i Nature Clinical Practice Cardiovascular Medicine. Han frågar sig bland annat vad som händer med den individuella doseringen av de ingående substanserna när plösligt alla ska få samma. Den gemensamma nämnaren är ett antal riskfaktorer. Vilka regler och krav som ska gälla för att ta fram ett polypiller är inte heller helt enkelt eftersom det rör sig om substanser med olika indikationer och där risk-nyttavärderingen skiljer sig.

På marknaden finns idag preparat som kombinerar två olika substanser och ansökningar om att marknadsföra kombinationer av tre. Detta tillsammans med studien som presenterades i Orlando där fem substanser kombinerats, visar att mulitpillren kan vara på väg till oss.

I BMJ, där det publicerats ett antal artiklar på temat polypiller, finns också redogjort för en annan variant ? polymåltiden. Under titeln ?The polymeal: a more natural, safer and probably tastier (than the polypill) strategy to reduce cardiovascular disease by more than 75%? beskriver en grupp nederländska forskare hur en noga sammansatt måltid är den bästa medicinen. Med tanke på dagens datum hann jag undra om det rörde sig om en lustighet, men artikeln är från 2004 och grundar sig på ett antal studier om kost och sjukdom. Med vin, fisk, mörk choklad, frukt, grönsaker, vitlök och mandel skapas den ulitmata rätten som minskar riskerna för hjärt-kärlsjukdom. Så i väntan på mulitpillret är det kanske den typen av prevention vi får ägna oss åt.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här