Besparingsplanen: Cirka 25 apotek läggs ner

Apoteksbolaget ska spara 400 miljoner på två år. Omkring 25 apotek kommer att läggas ned – vilka beslutas på Apoteksbolagets styrelsemöte den första december.

24 jul 2002, kl 20:00
0

Den 24 september antog Apoteksbolagets styrelse handlingsplanen för att uppfylla de sparkrav som staten lagt på bolaget. Arbetstagarrepresentanterna reserverade sig. Styrelsen var enig om att det är beklagligt att ägardirektiven kräver att de omfattande besparingarna måste genomföras så snabbt och mitt under den pågående utredningen av Apoteksbolagets styrelse.
Varje apoteksgrupp har fått krav på att reducera sina kostnader. Apoteksdirek-törerna i de 23 apoteksgrupperna skall nu se över vilka möjligheter som finns till sammanslagningar och nedläggningar av apotek. Hur många det blir varierar beroende på vilket ekonomiskt läge man har sammantaget. De grupper som har bra siffror och ligger bättre till har fått lägre krav . Det gäller Västmanland, Västernorrland, Norrbotten, Jönköping, Älvsborg och Kronoberg. Kvar blir det 17 apoteksgrupper som har fått högre besparingskrav.
? Vi har sagt att det sannolikt handlar om ett 25-tal apotek för att nå besparingen, men det kan bli 22 eller 27, säger Thony Björk, informationsdirektör på Apoteksbolaget.
? Vi vill uppnå besparingar på totalt 300 miljoner under 1998 och resultatet beror lite på hur avtalspensioneringarna faller ut. Kraven för varje grupp är specificerad och man måste sammantaget få ihop en mix av avtalspensionering och förändringar av apoteksstrukturen som gör att man klarar kraven. Apoteken har dessutom en rationalisering på 2?3 procent som skall göras.
När apoteksdirektörerna har beslutat hur de tänker göra i respektive grupp så rapporterar de till ledningsgruppen som kommer att behandla det och därefter blir det styrelseärende den 1 december.
Handlingsplanen omfattar i första hand åtgärder som inte direkt drabbar kunderna, som flyttning av huvudkontoret, översyn av tjänsteköp, översyn av APL, datasystemens drift- och förvaltningskostnad, nytt lagerstyrningssystem, minskad varutillgänglighet, översyn av lagerpunkter och transportupphandlingar, långsammare investeringstakt, minskning av svinnet med varularm mm
I sparbetinget ingår också  att undersöka alternativ finansiering av Giftinformationscentralen och IHE.
? De summor som finns i handlingsplanen för besparingar är beräknade relativt grovt, säger Thony Björk. Vad det kan ge exakt vet vi ännu inte.
? Avtalspensioneringen blir initialt en tung investering men samtidigt har vi möjlighet att få gottgörelse från Apoteksbolagets pensionsstiftelse. Det gör att vi får en puckel med kostnader initialt, men sedan kommer ner avsevärt i personalkostnader. Det som ger de verkliga besparingarna är när vi får riktig fart på vår IT-verksamhet och får en bra datamiljö.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng