Beslagen av näthandlade läkemedel ökar

Tullverkets beslag av narkotiska läkemedel fortsätter att öka. 95 procent av beslagen är produkter beställda via illegala sajter på nätet.

8 jan 2009, kl 15:55
0

Tullverkets beslagsstatistik för 2008 visar att antalet narkotikabeslag fortsätter att öka. Speciellt stor är ökningen i beslag av narkotikaklassade läkemedel. Till exempel tredubblades nästan antalet beslagtagna tabletter, 848 676 stycken 2008 jämfört med 240 984 2007. Främst är det volymen på beslagen som ökat, men också antalet beslag. 2007 gjorde tullen totalt 1 391 beslag av narkotikaklassade läkemedel, förra året 1 820 stycken.

Enligt Tullverket är det den speciella satsning man gjort på paket- och fraktförsändelser som resulterat i ökningen.
? 95 procent är varor som köpts via så kallade nätapotek, säger Jonas Karlsson på Tullverket.
? Idag beslagtar vi i princip varor varje dag på Arlanda som beställts via nätet.
Oxazepam, diazepam och alprazolan tillhör de substanser som främst beslagtagits i tablettform. I pulverform är tramadol den största beslagtagna substansen.
? Det största beslaget tramadol var på 29 kilo på Arlanda, för en tid sedan, säger Jonas Karlsson.

Ett narkotiskt läkemedel som däremot tycks nästan helt borta från den illegala marknaden är flunitrazepam. Sex beslag med totalt 45 tabletter gjordes förra året. Det kan jämföras med åren 2004-2006 då man beslagtog över 600 000 tabletter.
Sedan företaget Roche upphört med tillverkningen tycks också den illegala marknaden sjunkit som en sten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng