Psykosmedicin ökar risken att dö i förtid

Äldre dementa som behandlas med antipsykotisk medicin löper en ökad risk att dö i förtid. Det visar en studie publicerad Lancet.

9 jan 2009, kl 11:05
1

Det är första gången som forskare gjort en längre uppföljning av de antipsykotiska medicinernas effekt på demenssjuka.

I studien
ingick 128 patienter som redan behandlades med antipsykotisk medicin till en av två grupper. Hälften fick stå kvar på behandlingen medan den andra hälften fick placebo. Efter tre år, studien gjordes mellan 2001 och 2004, levde 59 procent av de som behandlats med placebo, 30 procent av de som fått psykosmedicinering.

Även om
det är en liten studie så visar den, menar de brittiska forskarna, på en tydligt ökad risk att dö i förtid för patienter som behandlas med antipsykotisk medicin.

Riskerna med
den här behandlingen för äldre är känd sedan tidigare. Det nya med den här studien är att den visat på att det är just psykosmedicineringen som är orsak till överdödligheten, däremot är den för liten för att säga hur stor risken är.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vad menar de som utfört studien med att “dö i förtid”? Är det genomsnittslig åldersgräns för män och kvinnor man jämför med. Eller är det endast inom gruppen människor som intar antispsykotisk medicin?
    Dödsfallen i undersökningsgrupperna berodde dessa enbart på den medicin de fick/-inte fick? Vilka andra faktorer spelade roll?
    128 människor i undersökningsgruppen borde åtminstone öka till 1280 st. Då skulle testet ge en större signifikant.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng