Annons

Bensodiazepiner förstahandsval vid alkoholabstinens

Vid behandling av abstinens vid alkoholmissbruk ska bensodiazepiner
vara förstahandsval. Det visar nya rekommendationer från
Läkemedelsverket som publiceras på onsdagen.

17 mar 2010, kl 12:14
0

Att Läkemedelsverket nu tagit fram riktlinjer för behandling av alkoholabstinens beror på ett regeringskrav. Kravet säger att det ska finnas rekommendationer för all behandling med läkemedel som är narkotikaklassade.

Bensodiazepiner blir förstahandsval för att behandla alkoholabstinens eftersom de enligt Läkemedelsverkets expertgrupp har effekter som andra preparat saknar. Förutom att dämpa abstinensen förebygger de epileptiska anfall och delirium tremens, darrningar vilket saknas hos preparat som karbamazepin och klometiazol som kan behandla ospecifika abstinenssymptom. Enligt verket finns ingen inbördes kvalitetsskillnad mellan läkemedlen med bensodaizepiner.

Enligt rekommendationerna ska behandlingen vara individanpassas och bestämmas utifrån patientens symptom snarare än ett färdigt schema. Enligt expertgruppen risken för att bli beroende inte ett problem vid en kort tids behandling med bensodiazepiner men kan göra det vid längre eller upprepade behandlingar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng