Annons
Belgien vill förbjuda Ozempic för viktminskning
Foto: Novo Nordisk

Belgien vill förbjuda Ozempic för viktminskning

Ett tillfälligt förbud behövs eftersom rekommendationer inte räckt till, menar landets hälsominister.

25 okt 2023, kl 11:39
0

För att minska bristen på diabetesläkemedlet vill Belgien temporärt förbjuda Ozempic för viktminskning. Det säger landets federala hälsominister Franck Vandenbroucke till det belgiska TV-bolaget RTBF.

Det råder global brist på diabetes typ 2-läkemedlet Ozempic (semaglutid) från företaget Novo nordisk. Företaget kan inte möta en kraftigt ökad efterfrågan som beror på att Ozempic även används som behandling av fetma.

Vill förbjuda Ozempic för viktminskning

Nu planerar Belgien därför att förbjuda läkare att skriva ut Ozempic till personer som enbart har fetma och inte diabetes. Detta för att öka chanserna att patienter med diabetes typ 2 får medicinen.

– Vi har sagt till läkare att de måste reservera detta läkemedel för sina patienter som har typ 2-diabetes, men vi ser att denna strategi inte fungerar, säger hälsoministern i intervjun.

– Jag vet att detta läkemedel också kan vara användbart för människor som lider av sjuklig fetma, så vi måste naturligtvis diskutera det. Men jag är övertygad om att vi behöver en stark och laglig signal eftersom enkla rekommendationer inte räcker.

Tillfälligt förbud

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska det formella beslutet om förbudet fattas av en arbetsgrupp vid ett möte under onsdagen.

Förbudet är tänkt att vara tillfälligt och gälla några veckor eller några månader, beroende på hur tillgången på Ozempic utvecklas.

Svenska åtgärder

Även Storbritannien har tidigare infört ett liknande förbud.

I Sverige har Läkemedelsverket, som Läkemedelsvärlden rapporterat, tillsammans med Novo nordisk riktad särskild information till förskrivarna om att Ozempic bara är godkänt mot diabetes. Samt att off label-förskrivning för viktminskning riskerar att förvärra bristen.

Även Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har agerat. TLV har förtydligat att Ozempic och andra diabetesläkemedel ingår i läkemedelsförmånen endast när de förskrivs mot diabetes. Myndigheten kräver även att tillverkare tydligt informerar om detta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng