Annons
IGN fäller föredrag om ögonläkemedel
Foto: Istock

IGN fäller föredrag om ögonläkemedel

Läkaren som företaget anlitat gav positiva utlåtanden om behandlingen i sitt föredrag. Oetiskt anser IGN.

25 okt 2023, kl 08:20
0

Läkemedelsföretaget Roche arrangerade nyligen ett kvällsmöte för nordiska ögonläkare. Det handlade bland annat om företagets nya läkemedel Vabrysmo (faricimab).

Mötet hölls i anslutning till en stor europeisk vetenskaplig konferens om näthinnesjukdomar i Amsterdam i början av oktober. En av de föreläsare som Roche hade anlitat var en ögonläkare från Finland som redovisade kliniska erfarenheter av Vabysmo.

Informationsgranskningsnämnden, IGN, har i efterhand granskat en dokumentation av presentationen och funnit att den strider mot läkemedelsbranschens etiska regler.

Föredrag om Vabysmo

Vabysmo (faricimab) blev EU-godkänt i fjol mot två ögonsjukdomar. Det är godkänt för behandling av vuxna med så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (nedbrytning av gula fläcken i ögat) eller med påverkan på gula fläcken vid diabetes.

I presentationen på kvällsmötet framhöll ögonläkaren från universitetssjukhuset i Kuopio, Finland, att ”Overall we are very satisfied with the drug”.

Vidare konstaterade föreläsaren att läkemedlet ”works well” som första linjens behandling och har gett goda resultat även som andra och tredje linjens behandling.

Etiskt övertramp

Det är dessa uttalanden som strider mot branschens etiska regelverk för marknadsföring av läkemedel, förklarar IGN. I en av paragraferna där står det:

”Hälso- och sjukvårdspersonal får inte på uppdrag av läkemedelsföretag uttala sig som garant för ett visst läkemedel eller rekommendera en viss behandling.”

Roche medger i sitt svar till IGN att företaget gjort ett misstag och accepterar anmärkningen. Företaget ska betala en straffavgift på 110 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng