Annons
Ny studie:
Covidvaccin till gravida bra för nyföddas hälsa
Foto: Istock

Covidvaccin till gravida bra för nyföddas hälsa

Forskare i Kanada genomförde en stor studie bland över 142 000 kvinnor och deras spädbarn.

24 okt 2023, kl 13:48
0

Forskare i Kanada studerar hur nyfödda och spädbarn påverkas av att man ger covidvaccin till gravida.

I en ny studie visar de att kvinnor som tar mRNA-vaccin mot covid-19 under graviditeten föder friskare barn. Detta i jämförelse med blivande mammor som inte vaccinerar sig. Studien är publicerade i Jama pediatrics.

Rekommenderar covidvaccin till gravida

Att vara gravid förändrar immunförsvaret och ökar sårbarheten för många virusinfektioner. Graviditet är därför en riskfaktor för att drabbas av allvarlig covid-19-infektion.

I Sverige och många andra länder hör också gravida till de riskgrupper som myndigheterna rekommenderar att skaffa sig vaccinskydd mot covid-19.

De rekommendationerna bygger bland annat på ett flertal studier som har visat att covidvaccinering under graviditet är säkert för barnet, vilket Läkemedelsvärlden har rapporterat om. Forskningen har inte sett någon ökad risk för missbildningar, för tidig födsel eller andra negativa hälsoeffekter på barnet.

Ger även barnet antikroppar

Men det börjar också komma allt mer forskning som tyder på att covidvaccin till gravida inte bara är ofarligt för deras barn, utan även kan ge barnet positiva hälsoeffekter.

Forskarna bakom den aktuella studien publicerade tidigare i år andra intressanta resultat. Dessa visar att spädbarnet får immunitet mot covid-19 om den gravida kvinnan vaccinerar sig.

Mamman delar med sig av vaccinskyddet till det ofödda barnet som sedan har kvar skydd i upp till ett halvår efter födseln.

Fokuserade på nyföddas hälsa

I den nya studien studerade de kanadensiska forskarna i stället säkerhetsaspekterna. De undersökte om de kunde hitta några samband mellan vaccinerna och allvarliga hälsorisker för nyfödda.

De använde dataregister om 142 006 kvinnor som födde barn i Ontario, Kanada, från och med maj 2021 till och med augusti 2022. Barn till kvinnor som fått en eller flera doser mRNA-vaccin mot covid-19 under graviditeten jämfördes med kvinnor som inte vaccinerat sig.

Vaccinerade födde friskare barn

Forskarna fann inga nackdelar av vaccineringen för barnet. Tvärtom verkade den vara bra även för barnets hälsa.

Resultatet av analysen visar att barnen till vaccinerade mammor hade lägre risk för svår sjuklighet och död i samband med förlossningen och strax därefter. Det var också ovanligare att dessa spädbarn behövde intensivvård.

Skillnaderna kvarstod när forskarna tog hänsyn till andra faktorer som kunde påverka resultatet.

Fortsätter följa barnen

En bidragande förklaring till den bättre hälsan hos de vaccinerades barn är sannolikt att dessa mammor undvek covid-19. Det är numer välkänt att covid-19-infektion under graviditet ökar olika hälsorisker för barnet.

Forskargruppen kommer att fortsätta att följa barnen och göra en ny uppföljning när de fyller två år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng