Bekräftat att viktnedgång kan sänka blodtrycket

En ny metaanalys visar att vuxna hypertoniker kan sänka blodtrycket genom att gå ner i vikt med hjälp av en bantningsmetod eller läkemedlet Xenical. Däremot gav inte Reductil motsvarande effekt.

25 mar 2008, kl 16:19
0

Viktnedgång rekommenderas alltid i första hand i alla riktlinjer för behandling av högt blodtryck, men effekten av olika metoder har inte studerats systematiskt. Forskare vid Medical University of Graz i Australien genomförde en metaanalys baserat på 48 studier som publicerats före mars 2007 och analyserade effekten på blodtrycket. Av studierna var det 48 som gällde olika dietmetoder och tio som fokuserade på läkemedelsbehandling; fem på Xenical (orlistat) och fem på Reductil (sibutramin). Ingen relevant artikel hittades som gällde Acomplia (rimonabant) eller effekten av kirurgi.

Resultatet av studien som publicerades i Archives of Internal Medicine visar att patienter som gått ned i vikt med hjälp av en dietmetod eller något av läkemedlen minskade sin kroppsvikt effektivare än de som bara fått allmänna råd om att gå ner i vikt. Effekten på blodtrycket var störst hos patienter som följt något bantningsprogram eller behandlats med Xenical. Däremot hade Reductil inte någon gynnsam effekt på blodtrycket utan verkade i stället öka det systoliska trycket något.

En minskning av vikten med runt fyra kilo krävdes för att uppnå en sänkning av det systoliska trycket med cirka 6 mm Hg för dietmetoden och cirka 2,5 mm Hg med Xenical.

 

 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng