Benskörhetsmedel gav mindre artrossmärta

En belgisk studie har visat att ett läkemedel mot benskörhet, Protelos, kan minska smärtan hos kvinnor med osteoporos och artros i ryggraden. Enligt forskarna kan läkemedlet även bromsa utvecklingen av artros.

25 mar 2008, kl 15:08
0

Forskarna vid universitetet i Liege i Belgien undersökte effekten av tre års behandling med Protelos (strontiumranelat) på sjukdomsutvecklingen hos 1 105 kvinnor med artros i ryggraden. Hälften av kvinnorna fick aktiv behandling och hälften placebo. Resultatet visade att andelen kvinnor med försämrade symtom från ryggraden minskade med 42 procent i Protelos-gruppen i förhållande till placebogruppen. Dessutom var det signifikant fler kvinnor i den aktiva gruppen som rapporterade minskad smärta i ryggen efter tre år jämfört med placebo. Däremot kunde man inte se någon skillnad i livskvalitet mellan grupperna. Forskarna menar att resultatet tyder på att Protelos påverkar både symptom och sjukdomsutveckling hos kvinnor med artros i ryggen.

Forskarna menar att läkemedlet också kan ha effekt på utvecklingen av artros på andra ställen i kroppen. Det pågår bland annat studier på läkemedlets effekt vid knäartros.
Studien, som publicerades i marsnumret av Annals of the Rheumatic Diseases, finansierades delvis av det franska företaget Servier som tillverkar Protelos 

Protelos godkändes i Europa i slutet av 2004 för behandling av postmenopausal osteoporos. Läkemedlet hade då legat på hyllan i många år och den exakta verkningsmekanismen är oklar. Tillgängliga data talar dock för att strontium hämmar aktiviteten av osteoklaster som deltar i nedbrytning av benceller. Strontium är ett naturligt förekommande grundämne som upptäcktes på 1700-talet i skotska blygruvor.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng