Avgår efter mutanklagelser

John Dalli, EU-kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentfrågor, avgår efter misstanke om inblandning i en mutaffär kopplad till EU:s exportförbud på snus.

17 okt 2012, kl 10:09
0

John Dalli

Swedish Match lämnade i våras in en anmälan till EU:s antibedrägerikontor Olaf. En entreprenör från Malta som sade sig ha kontakter med EU-kommissionären John Dalli erbjöd sig att i utbyte mot pengar kunna påverka lagförslaget om exportförbud mot snus. Inga pengar betalades ut.

Detta har utretts av Olaf, som överlämnade rapporten till EU-kommissionen den 15 oktober. Utredningen kunde inte bevisa att hälsokommissionären var inblandad, men ansåg att han kände till händelsen. Däremot konstaterade rapporten att kommissionens beslutandeprocess inte påverkats alls.

Rapporten lämnas nu över till riksåklagaren på Malta, som beslutar om eventuella rättsliga påföljder. 

Enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen valde John Dalli självmant att avgå efter att utredningen var klar, för att kunna försvara sitt och EU-kommissionens rykte. Han avvisar bestämt anklagelserna, enligt pressmeddelandet. 

EU:s vice president Maros Sefcovic kommer nu att ta över John Dallis ansvarsområde tills en ny kommissionär utsetts.

John Dalli har varit EU-kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentfrågor sedan 2010. Han har tidigare varit bland annat socialminister på Malta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng