Annons

ASA kan bromsa nedgång i hjärnkapacitet

Acetylsalicylsyra kan hjälpa till att bromsa nedgången i intellektuell kapacitet hos äldre kvinnor med hög risk för hjärt-kärlsjukdom, enligt en studie.

17 okt 2012, kl 11:30
0

Annons

Foto: iStockphoto

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har under fem år studerat förändringar i den intellektuella kapaciteten hos 601 kvinnor mellan 70-92 år gamla. Alla kvinnorna hade förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt, kärlkramp eller stroke.

129 av kvinnorna fick en daglig låg dos acetylsalicylsyra, motsvarande en fjärdedels magnecyl. Kvinnorna fick genomgå olika tester för att mäta fysisk och intellektuell kapacitet, till exempel språk- och minnestester.

– I slutet av den femåriga undersökningen hade den mentala kapaciteten minskat hos samtliga kvinnor, och andelen som drabbades av demens var lika stor i hela gruppen. Men nedgången i hjärnkapacitet var betydligt mindre och gick långsammare hos de kvinnor som fick acetylsalicylsyra, säger Silke Kern, forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Effekten kvarstod fortfarande då hänsyn tagits till ålder, genetiska faktorer och användning av andra antiinflammatoriska läkemedel. Forskarna påpekar dock att det behövs mer studier för att dra några definitiva slutsatser.

– Våra resultat tyder på att acetylsalicylsyra kan skydda hjärnan, åtminstone hos kvinnor med hög risk för hjärtinfarkt eller stroke. Men vi vet inte de långsiktiga effekterna av rutinmässig behandling, och vi vill absolut inte uppmana äldre att självmedicinera med huvudvärkstabletter för att undvika demens, säger Silke Kern.

Studien har publicerats i BMJ Open. Forskarna kommer nu att följa upp kvinnorna i en studie under ytterligare fem år.