Atorvastatin förbättrar smärtfri gångsträcka

En ny studie visar att atorvastatin (Lipitor) förbättrar smärtfri gångsträcka hos patienter med perifer kärlsjukdom (claudicatio intermittens), så kallad fönstertittarsjuka.

26 sep 2003, kl 14:13
0

Annons

I senaste Circulation redovisas en studie på 354 patienter med claudicatio intermittens orsakad av perifer kärlsjukdom. De randomiserades till antingen placebo, atorvastatin 10 mg dagligen eller atorvastatin 80 mg dagligen, i tolv månader.

Effektparametrar var gångtid i trampmaskin, samt patientens egen skattning av fysisk aktivitet och livskvalitet utifrån frågeformulär.

Den maximala gångtiden i trampmaskinen påverkades inte efter tolv månader. Däremot påverkades den smärtfria gångtiden i gruppen som fått 80 mg atorvastatin dagligen jämfört med placebo.

Det frågeformulär som mätte fysisk aktivitet uppvisade förbättring avseende rörlighet i båda grupperna som fick atorvastatin, 10 mg och 80 mg, jämfört med placebo. Men inget av två olika formulär kunde däremot uppvisa någon skillnad i förbättrad livskvalitet för atorvastatin jämfört med placebo.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng