Återkoppling till förskrivaren ger ökad följsamhet till listan

Enligt en ny avhandling kan återkoppling till förskrivare, med profiler över alla förskrivna läkemedel, bidra till en ökad följsamhet till rekommendationslistor.

16 sep 2004, kl 13:06
0

Annons

Det finns stora variationer mellan olika vårdcentraler och kliniker i hur många olika läkemedel förskrivs. Även följsamheten till de rekommendationer för läkemedel som utfärdas av lokala läkemedelskommittén varierar.

Nya resultat, i en avhandling vid Karolinska Institutet av apotekaren Björn Wettermark, visar att återkoppling till dem som skriver ut recept, med profiler över alla förskrivna läkemedel, kan bidra till en ökad följsamhet.

I avhandlingen visar Björn Wettermark att återkoppling med förskrivningsprofiler på klinik-/vårdcentralsnivå och för individuella doktorer bidrog till ett ökat genomslag för läkemedelskommitténs rekommendationer.

Förskrivningsprofilerna stimulerade till en diskussion kring avvikelser från förskrivning av väldokumenterade och kostnadseffektiva läkemedel och ansågs därför värdefulla för att identifiera förbättringsområden. Förskrivarna ansåg att återkopplingen var värdefull och var i allmänhet intresserade att ta del av sina personliga förskrivningsprofiler.

Hans analyser visar också på stora variationer mellan olika vårdcentraler och kliniker i antal olika läkemedel som förskrivits och följsamheten till aktuella läkemedelsrekommendationer. Internationella jämförelser av användningen NSAID-preparat visade också på betydelsefulla skillnader mellan olika europeiska länder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng