Annons

Astrazeneca missar giktmålet

Fel dos visade sig ha effekt i studie om gikt och Astrazeneca kan därför missa godkännanden i både EU och USA.

18 jun 2015, kl 08:47
0

Annons

Läkemedelskandidaten lesinurad nådde inte alla primära slutmålen i en fas III-studie som undersökte effekten mot gikt, enligt FierceBiotech.

När läkemedlet gavs i dosen 400 milligram och i kombination med febuxostat fick patienterna en signifikant sänkning av urinsyra jämfört med om patienterna bara fick febuxostat. Den högre dosen har däremot visat en koppling till biverkningar på njurarna.

Astrazeneca har ansökt om ett godkännande för både i USA som EU för att använda läkemedlet i den lägre dosen 200 milligram. Just den lägre dosen gav inte någon signifikant sänkning av urinsyra i den senaste studien vilket riskerar att stoppa läkemedelskandidaten från att nå marknaden.

Båda doserna resulterade i en total minskning tofusbildningar, giktknottror, men ingen dos gav en total reduktion av minst en tofusbildning, vilket var ett sekundärt studiemål.

Astrazeneca köpte lesinurad från Ardea Biosciences I mitten av juni 2012 för drygt 1,2 miljarder dollar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng