Astmapatienter har sämre följsamhet än andra långtidssjuka

Bara en tredjedel av de som får läkemedel förskrivet mot astma och KOL tycks hämta ut sina läkemedel så som läkaren förskrivit. Det visar en ny avhandling från Uppsala Universitet.

11 sep 2007, kl 19:22
0

Annons

Kristin Krigsman vid Uppsala Universitet har studerat hur patienter med långtidsmedicinering följer läkarens ordination. Av alla patienter i studien, som totalt rörde sig om närmare 900 patienter, fann hon att 57 procent hämtade ut sina recept enligt läkarens föreskrifter.
? Men just astma- och KOL -patienter har en betydligt sämre följsamhet än andra, till exempel diabetespatienter. Av dem var det bara 30 procent som hämtade ut läkemedlen enligt ordinationen.

För att se om den dåliga följsamheten kunde bero på patienten, det vill säga att personer som inte följde ordinationen för diabetes inte heller följde den för astma- och KOL- läkemedlen har hon tittat på 56 patienter som använt läkemedel mot båda sjukdomarna.
? Men det var inte så, patienterna i den gruppen var också betydligt mer följsamma när det gäller diabetesmedicinen, medan man inte hämtade ut astma- och KOL-medicinerna.
Vad som är skälet till det har hon inte diskuterat i den avhandling som hon disputerar med den 21 september.
? Jag tror att det till exempel handlar om hur man uppfattar svårighetsgraden på sjukdomarna. Följer man inte ordinationen när det gäller diabetes blir du dålig, medan många nog slarvar med sin astmabehandling. Man känner sig helt enkelt inte lika sjuk i sin astma.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng